Ježekova hižica

Obiteljsku kuću Željka Ježeka iz Lepoglavske Vesi lako je uočiti: grozdek na pročelju, reljefni prikaz dražesnog stvorenja po kojem nosi prezime. Domaći bi reki - tu je Ježekova hižica.

Gospon Ježek igra se glinom od malena, a i čaral je, kaže, do čega je došel.  Danas je vješt umjetnik: ima tu poznatih likova - Che Guevara, Mick Jagger, Michael Jackson, Jimi Hendrix… pa onda Dedek s kupicom i Zagorski vinski duh. Ima tu i stvorova iz životinjskog svijeta.

Raspela su posebna priča i nije svaki trs za njih iskoristiv; pravilo je ovakvo - što je trs stariji, Željku je zanimljiviji. U ateljeu smo ga zatekli u umjetničkom zanosu, istodobno radi na kipu sv. Josipa i morskoj sireni. Nekim radovima dodaje boje, neki ostanu prirodni. Najbolja škola vlastite su pogreške.

U predahu se prihvatio i druge ljubavi - karikatura. Vesele i tužne događaje začini smijehom. Domaća je  svakodnevica zahvalna tema - riezunje ili opijanje, zagorska fatamorgana, kolinje, bob po domaći, logika…  A likovi su Imbra, Štef, Joža, Fronca i Bara. Kritike dobre, prijatelji oduševljeni.

Svaka je sličnost, kako se to već uobičajeno kaže, sa stvarnim događajem je slučajna. Svi oni koji su vidjeli njegove radove oduševljeni su i često mu u šali upute kritiku 'da je vudren v glavu' kao i mnogi 'lokalci' koji su vazda živi i zanimljivi, pa gosponu Ježeku inspiracija jednostavno ne može nestati.