Brijune ugrozila invazivna biljka iz Kine

Među mnogobrojnim dragim gostima i turistima na Brijune se uvukao jedan uljez. Naime u nacionalnom parku Brijuni muku muče s jednom invazivnom biljkom. Ako je se uspiju riješiti, njihov recept će moći preuzeti i na drugim područjima na kojima je ona proširena.

Nije jasen, nego pajasen. Ova biljka porijeklom iz Kine u Europu je stigla još u 18. stoljeću. No, u nacionalnom parku Brijuni tek je u proteklih nekoliko godina počela proizvoditi probleme.

Prateći europska iskustva, zaposlenici Brijuna otkrili su da se tvrdokorna biljka može uništavati kemijskim i mehaničkim putem. U nacionalnom parku kemija nije dolazila u obzir, pa se krenulo u mehaničko odstranjivanje. Mladice se moraju iščupati iz tla s kompletnim korijenom, a na kori većih biljki pri dnu se izreže prsten. Dok se suši, biljka nastavlja izbacivati mladice, koje je nužno uklanjati još dvije do tri godine.

Zanimljivo je da za pajasen uopće nisu zainteresirane brijunske životinje.
Tako to biva s unesenim vrstama, nemaju prirodnih neprijatelja tako i pajasen. Jeleni i visoka divljač koji se ovdje nalaze koji jedu sve ostale biljke praktički pajasen ne žele ni okusiti ako ga probaju vrlo brzo odustanu zato što ima vrlo specijalna kemijska svojstva u listovima i kori, objašnjava Sandro Dujmović, ravnatelj NP Brijuni.

Osim što se uklanjaju nepoželjne biljke, na Brijune se ovih dana vraća i jedno vozilo. Napravljena je naime nova kućica za čuveni Titov Cadillac iz 1953. godine. A do kraja ove godine možda će se u program posjeta uvrstiti i posjet njegovoj rezidenciji na otočiću Vangi. To za posjetitelje bilo važno, jer uz muzej u Kumrovcu mi smo jedini muzej koji ima dio posvećen i Titu, koji bi ljudi sasvim sigurno rado razgledali, ističe Mira Pavletić, voditeljica Odjela za zaštitu kulturnih dobara NP Brijuni. Vanga je neko vrijeme već bila otvorena za javnost, ali je potom na žalost zatvorena.