Ljetna škola filma u Gunji

Mladi članovi Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), višestruko nagrađivani na filmskim festivalima i revijama kod nas i u inozemstvu, šesti put organiziraju Ljetnu školu filma u atriju Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića, gdje je otvoreno Novo kino Osmijeh.


Veronika Milinović je došla iz Zagreba u Gunju već drugi put. Sviđa joj se društvo, sve mladi, a što će odabrati ovdje u radionici na istoku Hrvatske - još ne zna. Možda montažu, možda osnove novinarstva, a zanima je i snimanje.

Matko Matić je 17-godišnjak, Osječanin, ali živi u Brixellu. Dva tjedna ljetnih praznika, iako su ovdje paklene vrućine, neće provesti na moru nego u slavonskoj ravnici. Zanimljivo mi je zato što sa svim materijalom koji dobijemo od kamermana možemo upravljati kako želimo. Mi smo ti koji šaljemo poruku filma i koji organiziramo priču...
 
66 mladih iz Hrvatske i iz inozemstva, druži se u obnovljenoj školi. Uloženo je u nju nekoliko milijuna kuna. Drago je svakom Gunjancu da su njihovo tek obnovljeno mjesto s 5000 duša izabrali ovi mladi ljudi i baš tu odlučili provesti svoj odmor. Imamo radionicu dokumentarnog filma, zovemo je Prvi kadar zbog specifičnosti sudionika i šesta radionica je igrani film. No, osim učenja na radionica, može se jako puno naučiti o životu u Gunji, ističe Magda Mas, organizatorica Ljetne škole filma.

Upravo je taj život u Gunji ono što će, kad snime materijal i montiraju ga, pripremiti za završnu večer Ljetne škole filma. Raduju se unaprijed što će ih s osmijehom doći pogledati mnogi u gunjanskom ljetnom kinu - nazvanom 'Novo kino Osmijeh'.