Znate li što je supanje?

Novi, najbrže rastući vodeni sport na svijetu supanje na dasci - osvaja i hrvatske plaže.

Jednostavan je, zabavan i višenamjenski; od stajanja na dasci i veslanja pa do mogućnosti kompletnog treninga, jer pokreće mišiće cijeloga tijela. Da je supanje zarazno i da je nedostajalo u ponudi turističkih sadržaja, uvjerila se i riječka ekipa HRT-a.

Na pitanje što je sup, većina će vjerojatno pomisliti na pticu. No, ovoga puta pod pojmom SUP ili 'stand up paddling' ne krije se nešto bjeloglavo, već zabavno. Supanje dolazi s Havaja, a potječe od polinezijskih ribara koji su još prije nekoliko stoljeća upravo na sličnim daskama, veslali i lovili ribu.

Da su znali kako će se u današnje vrijeme njihov izum koristiti za igru i rekreaciju, vjerojatno bi u čudu pali s daske! No, osvježenje u moru je poželjno, a tko je u pličini može razgledati i morsko dno, promatrati ribe i ostala morska stvorenja, pa čak i skidati kilograme. Ako netko želi može napraviti izvrstan trening na dasci, jako veslati, raditi sklekove, trbušnjake, fitnes trening. Može se raditi i joga. To je jedan gušt, užitak i meditacija, ističe Hrvoje Butorac, voditelj SUP-ponude u Crikvenici.

Tajna je u tome što je veslanje na SUP-u veliko zadovoljstvo, pa napor zapravo ne dolazi do izražaja. Primjerice, u Njemačkoj i Austriji danas ima ovakvih dasaka na svakom jezeru i rijeci. Stoga je supanje na našemu kristalno čistom moru, pravo otkriće. Osvojilo je odrasle i razgalilo djecu.

Treba osjetiti valove i steći ravnotežu. A za noćno supanje, u pripremi su i led-lampe; za lagano klizanje obalom, i nove avanture nakon pogleda na zalazak sunca.