300 brkova za 300. Alku

Natjecanjem za pobjednika Bare sutra počinju alkarske svečanosti. I to, jubilarni - 300. put. Nema tko se nije uključio u obilježavanje te velike i značajne obljetnice Sinjske alke, svatko na svoj način.

Prije nekoliko mjeseci rodila i ideja o puštanju brkova. Njih 300 za 300. Alku!


Josip Joko Runje u Alci je 32 godine. Nekad ih je izrađivao, a danas alkarska koplja dotjeruje i popravlja. No, javnosti je poznatiji kao namještač alke. U toj je ulozi čak četvrt stoljeća. Pozornost plijeni smirenošću, gromkim glasom i - brkom. Od kojeg se ne odvaja više od 4 desetljeća.  Na pitanje kako održava ponos svoga lica odgovara: Ma to je lako za održavat. Malo nožicama ako triba malo stricnit i to je to. Nema tu puno posla, nema pituravanja, samo malo di smeta skineš i gotovo.

Eto što je iskustvo. No, ni mladost se nema čega posramiti. Pustili su dogovorno brkove za 300. Alku, kaže Bože Ivandić, iako djevojke baš nisu bile oduševljene. Htjele ne htjele - ukras muškog lica čini se, u junačkome Sinju, a i šire, opet je poželjan. No, valja uložiti i vremena i truda.

Premda je sve počelo kao simpatična ideja grupe okupljene na društvenoj mreži, preraslo je u posve ozbiljan poduhvat. Simbol naše krajine, simbol muškosti u našoj krajini bio je brk prije 50,100,200 godina. U povodu 300. Alke odlučio sam da skupiti 300 brkatih muškaraca na jednom mistu. Mislim da ih je došlo čak i više, a posebno mi je drago da ima mladih koji su pustili brk. Stvarno sam sretan zbog svega, kaže Edo Crljen iz sinjske Udruge 'Stari zanati'

Bila prava šteta sve te brkajlije ne ovjekovječiti. Pa je Šime Strikoman škljocnuo je tako i 479. milenijski put. Ideja ga je odmah oduševila. S kršnim momcima Cetinske krajine napravio je jednu zaista posebnu milenijsku fotografiju u čast velike pobjede Sinjana nad Osmanlijama.

Dok je 300 momaka, poput profesionalaca poziralo ispred objektiva, žene su imale pune ruke posla. Svojom krivnjom, dakako. Frizerka Ivana Pervan s kolegicom Majom dosjetila se da muškim brcima uzvrate ženskim pletenicama. Inicijativa je odmah prihvaćena i ne samo u Cetinskoj krajini, a na društvenoj mreži pobire sve više simpatija pa će pletenica spletenih u čast jubilarnom, 300. izdanju Sinjske alke, čini se, biti diljem Lijepe naše.