Božurima osvojili susjede i Europu

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

A sad idemo do Bjelovarsko- bilogorske županije na veliko miomirisno imanje obitelji Ledinski.

Obiteljsko poljoprivredno imanje Željka Ledinskog iz sela Kovačevca,  blizu Bjelovara, nadaleko je poznato. Prije svega po božurima, mističnom cvijeću prelijepa mirisa kojim je osvojio europsko tržište. Već desetak godina obitelj Ledinski s nizozemskim partnerom plasira na njihovo tržište božure koji rastu na njihovom OPG-u i to čak 95% uroda.

Sezona božura je na izmaku, no raskošni voćnjaci najavljuju svoje priče. U tijeku je berba šljiva u koju je uključena cijela obitelj zajedno s radnicima zaposlenima na imanju. Imamo 11 hektara jabuka, imamo oko hektar cvijeća, oko hektar povrća i još dodatnih drugih proizvoda kao što božićna drvaca i med, ponosan je Željko Ledinski.

Branitelj, bivši saborski zastupnik i župan, danas je uspješan poljoprivrednik. Imanje je naslijedio od majke i osuvremenio ga. U podizanju voćnjaka prioritet je bio postavljanje protugradne zaštitne mreže i sustava navodnjavanja, kap po kap. Osim voćnjaka navodnjavaju i povrtnjak i cvjetnjak jer bez vode je nezamislivo. A protugradna zaštita nije samo zaštita od tuče nego i od ožarenosti, pa je mikroklima u voćnjaku je za 1-2°C niža nego vani.

Ljubav prema zemlji i životu od zemlje počela je s proizvodnjom božićnih drvaca u koja se zaljubio još kao student šumarstva. Pomalo je na imanje uvodio nove kulture, ali ljubav prema božićnim drvcima opstala je sve do danas. Istu su strast naslijedila njegova djeca. Najstarija kći već vodi brigu oko imanja, a i dvoje gimnazijalaca pomažu u plasmanu proizvoda po Zagrebu.


Na imanju je najljepše u proljeće kada cvjetaju voćke, kaže Željko. A kada se plodovi iz voćnjaka, cvjetnjaka i košnica presele na izložbene i prodajne štandove, zadovoljstvo cijele obitelji je potpuno. Na svojim štandovima tako nude breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, orahe i med. Proizvode dvije vrste medabagremov i od cvijeta jabuke.

Planovi za budućnost vezani su za daljnji razvoj imanja koje žele povezati i s turizmom. Uspješna kulturna manifestacija Dani božura i trešanja koju su nedavno pokrenuli pokazuje da su na pravom putu.