Airbus patentirao zrakoplov koji leti od Londona do New Yorka samo jedan sat

Najnovija vijesti stiže nam iz avioindustrije i obradovat će sve putnike koji vole što brže doći do željene destinacije. Američki 'US Patent and Trademark Office' odobrio je europskom proizvođaču zrakoplova Airbusu patent hipersoničnog mlaznog motora koji bi letio od Londona do New Yorka samo jedan sat.

Airbus je patentirao mlazni motor koji će letjeti brzinom od 4.5 maha, što je četiri i pol puta brže od zvuka, a pritom će koristiti tri različita tipa motora. Dva turbo mlazna motora služit će za polijetanje zrakoplova te za ubrzanje kojim će dosegnuti brzinu zvuka. Nakon toga, raketni motor podigao bi letjelicu do visine od 100,000 stopa te doveo do brzine od 4.5 maha.

Prema dokumentima koji su priloženi u patentu, Airbus navodi kako će njegov hipersonični zrakoplov biti namijenjen za prijevoz 20 putnika. Istodobno, i vojne snage planiraju koristiti ovaj tip zrakoplova, a njihova zamisao je da im služi za transport komandosa na vojne misije.

U ovom trenutku, hipersonični zrakoplov više je dobro zamišljeni koncept nego konkretan projekt. Navodi se kako će proći još dosta vremena dok se ne riješe svi problemi vezani uz njegovu realizaciju, a jedna od negativnih strana mu je i to što još nije potpuno siguran za prijevoz ljudi.