Jedinstveni etnografski muzej u Liču

Kad su 1994. godine, povodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Starčević pokrenuli osnivanje Etnografske zbirke, malo je tko očekivao da će zbirka postati jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru. Tijekom kolovoza može se razgledati nedjeljom od 15 do 17 sati.

U Liču, jednom od najstarijih mjesta u Gorskom kotaru, 21 godinu postoji ova kulturno-povijesna zbirka. Na ideju o zbirci sasvim su slučajno došli Dražen i njegov brat Nenad Starčević. Ti zaljubljenici u starine godinama su skupljali predmete. Nakon jedne izložbe poželjeli su da preraste u ovakvu zbirku. Iz godine u godinu predmeti su pristizali i sada ih je 800. Zbirka je smještena u osnovnoj školi, u kojoj je samo 9 učenika, a povijesni predmeti zauzeli su većinu učionica.

Kulturno povijesna zbirka Lič podijeljena je na 4 odijela, objašnjava Dražen. Etnografski odjel opremljen je predmetima, alatima, oruđem kojim su se služili naši stari na ovom području, u Liču i na području Gorskog kotara, ali ima i dosta primorskih predmeta. Zbog blizine mora i robne razmjene kopna prema moru i obrnuto.

Građu su skupljali posvuda, a primaju i donacije. Vode točnu evidenciju, pa se svaki donator može dičiti svojim doprinosom. Kako i ne bi, kad svaki predmet ima svoju priču. Primjerice, Papenov lonac na paru izumljen 1697., prethodio je nastanku parnog stroja; željezna kola vukli su volovi i krave i služila su za prijevoz ljudi i predmeta. Sve što je ovdje, stoljećima prije koristili su stanovnici Liča i okolnih mjesta.

U arhivskom odjelu sačuvani su dokumenti, slike, razglednice starih vremena i vezanih za ovo mjesto i za određena vremena u kojem su nastali. Od vrijednih dokumenata tu su crkvene knjige, rimski misali iz 17., 18., i 19. stoljeća.

Odjel kulture stranih naroda naravno ne ubraja se u etnobaštinu ni Liča, ni Gorskog kotara, ali radi se o vrijednoj donaciji našeg nuklearnog fizičara Guya Pajića, koji živi i radi u Meksiku. Guy i njegova pokojna supruga Arlleta donosili su sa svojih brojnih putovanja po svijetu različite predmete. Tako sada na jednome mjestu možemo vidjeti spoj različitih kultura. Od Afrike i srednje Amerike, do Azije, Kine, Rusije. Neki su predmeti uporabni, no većina je imala ritualnu svrhu.

Povijesni odjel ili kako ga vole zvati braća Starčević – građanska soba s početka 20. stoljeća ima i mali sakralni dio u kojem su sačuvane svećeničke odore od doba Mletaka pa do danas. Jedan od zanimljivijih izložaka je i krsna haljinica stara 102 godine u kojoj je krštena Ličanka rođena 28. veljače 1913., kao i škare koje su na ušicama ukrašene likovima cara Franje Josipa i Elizabete Bavarske poznatije kao Sissi.

Mnogi su to uvidjeli vrijednost zbirke. Za harmonij, na kojem su u prošlom stoljeću svirale časne sestre u sirotištu, u mjestu Vrata, nudili su privlačne novčane iznose. No, braća Starčević sve su odbili, jer njima su skupljeni predmeti neprocjenjivi. Stoga će ovo mjesto još dugo biti svojevrsni vremeplov. Prikaz svega onoga što su radili i kako su u Gorskom kotaru živjeli naši stari.