Kninske udruge - od brige za osobe s posebnim potrebama do sportskih udruga

U Kninu, uz niz prepreka i poteškoća, aktivno i uspješno djeluju mnoge udruge. Upoznajte neke od njih. 

Sretno je preživio tri godine na bojišnicama. A onda 2002. nastradao u prometnoj nesreći. Kninjanin Josip Blažević suočio se s problemima koji muče stotine njegovih sugrađana. Zakoni, konvencije, pravilnici - pokazali su se mrtvim slovima na papiru. I onda se sastalo njih desetak, koji su osnovali udrugu i u udruzi su počeli pomalo rješavati svoju problematiku koju nisu mogli riješiti u institucijama Republike Hrvatske, govori Josip, danas predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej, Knin.

Osnovana 2000. Udruga danas ima 320 članova. Među njima je i mnogo djece s različitim poteškoćama. Već 11 godina organiziraju poludnevni boravak. S terapijama i stručnim kadrom kakvog nemaju ni mnogo veći centri. Prvi defektolog, prvi logoped, radni terapeut u Kninu počeli su djelovati upravo u Udruzi. Prije njih roditelji su po terapije morali do Šibenika, Splita ili čak Zagreba.

U svome trošnom zdanju u poludnevni boravak ne smiju primiti više od 50 djece. A potrebe su mnogo veće! Pa su krenuli u izgradnju novoga suvremeno opremljenog centra, u kojem bi skrbili i za 200 djece. Novcem donatora i države. No za dovršenje i opremanje nedostaje im još milijun i pol kuna. Bore se u Sv. Bartolomeju i za dostojanstvo i ravnopravnost svojih članova i djece korisnika. Putuju s njima posvuda, možda i više nego djeca iz redovnih škola i vrtića, kaže Jovanka Trišić, voditeljica poludnevnog boravka za djecu i mlade s posebnim potrebama.

Zaplovili su tako i Krkom na splavi Ekološke udruge koja se diči imenom krške ljepotice. Eko-Krka već 11 godina život u Kninu čini ljepšim. I čišćim! Neki od važnijih projekata su Zeleni telefon, na koji građani mogu prijaviti onečišćenja okoliša i projekt odvajanja otpada. I to smo potaknuli u Kninu, očistili smo 30-ak deponija otpada, izgradili smo i dva dječja igrališta, zasluženo se hvali Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge Krka Knin. Najmlađim Kninjanima podarili su i jedinstvenu igraonicu - nagradom za društvenu inovaciju ovjenčanu eko knjižaru igračaka! Knjižnica je zamišljena tako da je članstvo besplatno, a sva djeca Knina - za sada imamo 250 članova - besplatno mogu posuditi igračku. Znači, roditelji štede na kupovini igračaka, oni koji prerastu igračke ih donose ovdje nama, pa tako igračke ne idu na deponije.

U 20 postolujnih godina u Zvonimirovu su gradu stasale i mnoge sportske udruge. Tae-kwon-do klub DIV Knin pravi je rasadnik talenata. S lanjskom svjetskom juniorskom prvakinjom Mateom Jelić. No i kninski se atletičari imaju čime podičiti. Antonio Zelić višestruki je kadetski i juniorski prvak Hrvatske na 100 i 200 metara. Marko Čeko kadetski je prvak Hrvatske u skoku u dalj u dvorani i na otvorenom. Antonija Radić višestruka je kadetska i juniorska prvakinja Hrvatske, 8. u svijetu i 5. u Europi, a Katarina Komarica juniorska je prvakinja Hrvatske u skoku u dalj. Nedostaju još seniorska zlata. U ovakvim uvjetima ipak su nedostižna! Kraljica sportova u kraljevskom gradu okuplja 60 djece. A sve to klub ostvaruje sa samo 50 000 kuna na godinu. I bez atletske staze, s tek 35 metara tartana. Kad dođete u bilo koji grad, gradić u Hrvatskoj i kad vidite da ima atletsku stazu, to je odraz i nekog standarda. Znamo mi da to nije najpotrebnije na svijetu, ali kad 'dođemo mi na red', i kad staza zaživi onda će to biti neka slika da je grad krenuo u onom smjeru zašto smo se svi borili, ističe Dražen Lasić, trener AK Sveti Ante Knin.

Unatoč svim preprekama i poteškoćama ne žale se previše kninske udruge. Novac ionako nije motiv njihova djelovanja. A njihova se ostvarenja novcem ionako ne mogu kupiti.