Tajnu Skradinske torte čuvale su skradinske mladenke

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.


Danas idemo u Šibensko-kninsku županiju, u Skradin, na OPG Paić. Vlasnica OPG-a Miranda Paić iskoristila je 200 000 kn Ministarstva poljoprivrede kako bi otvorila vrata svojega slatkog svijeta. Obiteljsko gospodarstvo počelo je s proizvodnjom delicija, a sve ostalo danas je povijest. Ima li tko nije čuo za Skradinsku tortu?

Miranda Paić početak dana ne može zamisliti bez šalice crne kave. Popije ju u dvorištu obiteljske kuće u Bičinama pokraj Skradina. Zatim odlazi u 500-tinjak metara udaljen voćnjak. Prepun badema. I tako svakog dana. Posljednjih 16 godina.

A za sve su krivi otkazi. U manje od mjesec dana i Miranda i suprug ostali su bez posla. I dileme, barem za nju, nije bilo. Iako nitko, pa čak niti suprug Ante, nije vjerovao u njezinu viziju i unatoč teškim uvjetima u kojima raste badem, uz puno muke i truda stvoren je brend Skradinskih delicija.

Uz Mirandu je danas cijela obitelj. A u svijet delicija ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo lansirao je badem. I to ušećereni. A recept je vrlo jednostavan, barem kada ga pokazuje Miranda. Od čaše badema, čaše šećera i čaše vode, uz dodatak likera od ruže za 20-ak minuta nastaje prava delicija. Bademi su i sastojak slastice za koju se u Skradinu uvijek traži kriška više – za Skradinsku tortu. Za tortu koju je proslavila Miranda kaže da su je nekad davno pripremale žene za sebe prije prve bračne noći, dok se još poštivao kult prve bračne noći, i da je to bilo da mladenci izdrže prvu bračnu noć. Kulta, dodaje, više nema, ali je zato torta tu.

Doduše, s ponešto izmijenjenim sastojcima. Uz jaja, šećer, bademe, orahe, liker od ruže i med, tu je i murva. Mislim da se ljudima torta sviđa zato što se nudi nešto originalno, nešto domaće iz našeg kraja. Budući je Skradin nekad bio na putu svile i proizvodio se dudov svilac koji je hranio brojne stanovnike Skradina, mislim da murva zaslužuje da se o njoj priča i da se koristi. Koristi se Miranda i ostalim blagodatima dalmatinskog krša. Orah, šipak i smokvu u kombinaciji s čokoladom ne odbijaju ni najzahtjevnija nepca.

Kušali su ove slastice i ugledni gosti poput čelnih ljudi države, a kad se sve ove delicije nađu zajedno, teško je stati na jednoj. A Mirandin recept za uspjeh je dati se u posao i biti 100% u poslu i mislim da je važno posvetit se svakom detalju, uz dodatak podrške obitelji. Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokazuje i kći Katarina. Od malih nogu pomaže majci i, kaže, zato i razumije onu 'koliko truda, toliko muzike'. Puno je posla u Skradinskim delicijama – vodi se briga o svakom detalju, od branja voća, badema, o  sušenju i pripremi do finalnog pakiranja i ukrašavanja proizvoda. Ipak, kaže Katarina drago mi da imam uporište, da mogu širiti tradiciju i razvijati dalje eko proizvode.

Dok je badema i pomlatka, za budućnost ovog OPG-a straha nema.