Poljoprivreda je kak´ Zagorci veliju od 0 do 24 sata

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo na imanje koji se diči svojim hrvatskim hladnokrvnjacima. Idemo u Zabok do gospodarstva obitelji Jadek!

Na zabočkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Petra Jadeka dva su velika pašnjaka, na koja ovi hrvatski hladnokrvnjaci dva puta dnevno gotovo u kasu odlaze na ispašu. Uzgojem konja ova obitelj se bavi već generacijma. Petaru je tradicija važna stoga i danas drži konje, danas se za rad ne koriste toliko, ali ja sam zaljubljenik u konje od malih nogu.

Stočarstvom su se bavili i njegovi djed i otac, a gospodarstvo bilježi početak rada 1956. Petar je naslijeđeno obnovio, nabavio još stoke i 2004. registrirao OPG. Držim otprilike 20 grla konja, kao sad 12 velikih i 8 ždrebadi i 5 muznih krava, prije je bilo više ali sticajem okolnosti sad je momentalno tako, kaže Petar. Mlijeko su nekada i prodavali, no sada više ne, ne isplati im se kaže.

Da bi krave davale dobro mlijeko i konji bili snažni važno je hraniti ih dobro. Pašnjaci nisu dovoljni da bi se sva stoka namirila, pa dobivaju nadohranu u štali. Zato je ovo lijepo obiteljsko gospodarstvo okruženo prostranim poljima na kojima se uzgajaju trava i žitarice koje krave i konji vole.

Rastužuje Petra to što se sve manje ljudi bavi poljoprivredom, iako njemu donosi dobrobit, jer može koristiti najbolja polja i dobiti kvalitetnu hranu za svoju stoku. Mnogo stoke i mnogo obrađenih površina, sigurno znači i mnogo posla. Poljoprivreda je kak´ Zagorci veliju od 0 do 24 sata. Tu nemate slobodno, uvijek se nešto događa. Sad je bila sjenokoša, do ponoći se vozile bale, sad će žetva, opet bude 'frka' dok se ne požanje, na jesen kukuruz opet, pa 'furt' su neke akcije…

A kada uhvati slobodnog vremena rado posjećuje izložbe konja koje se održavaju po cijeloj Hrvatskoj. Posebno je ponosan na konja Cezara, koji ima sve predispozicije da postane šampion, i na svoju kočiju koju kad nije u uporabi drži kao najljepši ukras svoga dvorišta. Ipak svega toga ne bi bilo da nema vjerne pomoćnike, dva sina i njihove supruge. No najzahvalniji je svojoj životnoj suputnici Zdenki. Zdenka mi je prva koja me prati. Ona mi je desna ruka i ona nosi najveći teret i teško joj je… iskren je Pero.

Ona je jedina stalno vezana uz ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, jer svi ostali imaju dodatne poslove. Svjesni su da je iza svega što imaju mukotrpan rad, pa zato dodatno cijene pogled na slikovita prostranstva oko svojih domova i uživaju u konjima koji jesu i bit će dio tradicije ove obitelji.