U spomen na Orsona Wellesa

Svako se turističko mjesto voli pohvaliti znamenitim osobama koje su u njemu boravile. Ovih dana to čini Hvar. Mnogi Hvarani pamte kako je u gradu prije više od pedeset godina film snimao slavni Orson Welles.

1967. u Splitskom je akvatoriju filmski velikan počeo snimanje filma radnoga naziva 'Kurs prema smrti', poslije nazvan 'Dubina'. Prema mišljenju mnogih filmskih kritičara sjajno napisani triler, zbog nedostatka novca, nikada nije dovršen, ali posljednjih desetak godina po prigodnim projekcijama kruži dvosatna verzija filmskog zapisa koji se počeo stvarati upravo ovdje, na hvarskoj rivi.

Na more je isplovio na brodu Saracen Hvaranina Svete Perića i tada je nastao cijeli niz fotografija u kojima je ljepotom prednjačila tadašnja filmska zvijezda Jeanne Moreau. Obnovljen se brod i danas ljuljuška među raskošnim jahtama, a o njemu se brine Svetin sin Čedo koji je sačuvane fotografije ponudio Hvaru za prigodnu izložbu. Fotografije su dugo bile po nekakvim škafetima u brodu, doma, u brodskom dnevniku…

O hvarskoj epizodi filmskoga genija i danas kruže mnoge anegdote, poput dogovorene večere u hvarskom hotelu Adratic. Kad je došao onda je rekao: 'Ja ću sam spremiti večeru za filmsku ekipu i sav personal.' I doista kuhao je dva sata, spremio jednu vrhunsku večeru, koja je kasnije obilno zalivena u Orsonovom stilu bijelim i crnim hvarskim vinom i to se kasnije pretvorilo u zanimljivu terevenku, radu ju je ispričao Duško Kovačić, autor izložbe 'Orson Welles - 100. rođendan'.

Fotografije izložene u gradskoj lođi turistima su atraktivan podsjetnik na filmskog velikana čija se stota obljetnica rođenja obilježava diljem svijeta.