Antonio Banderas zvijezda filma 'Tridesettrojica' - istinite priče o nesreći čileanskih rudara

Španjolski glumac Antonio Banderas u svom najnovijem filmu 'Tridesettrojica' (The 33) donosi na filmsko platno istinitu priču o nesreći 33 čileanskih rudara koji su ispod zemlje ostali zarobljeni više od dva mjeseca, pet godina nakon što je ta drama za TV ekrane prikovala gledatelje diljem svijeta.

Rudari su ostali zarobljeni 700 metara ispod zemlje pošto su urušio rudnik zlata i bakra San Jose u pustinji Atacama, na sjeveru Čilea. Svi su mislili da su rudari u toj nesreći poginuli, sve dok 17. dana nakon urušavanja nisu čuli kucanje na glavi bušilice koja je dosegla dno rudnika. Spasioci su potom pronašli poruku na bušilici na kojoj je pisalo: 'Nas 33 u skloništu smo dobro'. Nakon 69 dana pod zemljom, jedan po jedan izvučeni su na površinu.

Na konferenciji za novinare u Santiagu, Banderas, koji glumi rudara Marija Sepulvedu, prisjetio se kako je svijet pratio operaciju spašavanja. Cijelu ekipu filma primila je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Film se u Čileu počinje prikazivati 6. kolovoza. Uz Banderasa glume i Juliette Binoche te James Brolin, a prikazivanje filma u Sjedinjenim Državama počinje u studenome.