Kumpanjoli krenuli pješice na proslavu 20-te obljetnice Oluje

Trideset kumpanjola iz Blata na Korčuli krenulo je pješice na mimohod u Knin na proslavu 20. obljetnice Oluje. S otoka su katamaranom stigli u Split, odakle nastavljaju prema Kninu do kojeg će pješačiti u četiri etape.

U šetnji Splitom, od trajektne luke do sjedišta Županije, gdje su se sastali s alkarima, kumpanjoli su izazvali oduševljenje građana i turista. Ponosna četa povijesne vojničke postrojbe gradom je prodefilirala u nošnjama, punoj spremi te s barjakom i bubnjevima. 
 
Kumpanije s otoka Korčule pripadaju skupini lančanih plesova s mačevima, a naglasak je na povezanosti plesača tako da svaki od njih drži vršak mača onog ispred ili iza sebe. Tako povezani tvore lanac u kojem se izmjenjuju plesne figure koje se izvode na najrazličitije načine. Neke figure karakteristične su za gotovo sve lančane plesove diljem Europe, a neke su pak specifične samo za određeni lokalitet, odnosno kumpaniju.

Kumpanjoli u Kninu planiraju izvesti tradicionalnu vitešku igru s mačevima. Njome su nekada ulijevali strah neprijatelju, a danas među gledateljima izazivaju poštovanje i divljenje.

Novinarka Regina Zubanović pratila je, u šetnji Splitom, ovu povijesnu vojničku postrojbu.