U Savi pronađena 400 godina stara keramika

U Muzeju brodskog Posavlja predstavljen je dio nalaza koje su u Savi, na području Slavonskog Broda, pronašli članovi Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia, a riječ je o 400 godina staroj keramici.

'Ovo je sretna vijest jer takvi nalazi nisu česti. Što se tiče zavičajne povijesti, riječ je o vrhunskom nalazu.' rekla je Danijela Mitrović Ljubičić, ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja. Keramika, te ostaci drvenog plovila pronađeni su u srpnju, a Ljubičić najavljuje kako detaljno istraživanje lokaliteta slijedi nakon što budu ishođene sve potrebne dozvole.

'Najveći broj izronjenih posuda su crepulje, plitke posude velikog ravnog dna koje su služile za pečenje kruha, pita i drugih jela za čiju je pripremu bilo potrebno pečenje na žaru ognjišta', ističe Ivana Artuković Župan, kustosica arheološkog odjela muzeja u Slavonskom Brodu.

Kustosica podsjeća da je pronalazak slične keramike zabilježen u Beogradu te da taj najnoviji nalaz potvrđuje postojanje trgovačkog puta na rijeci Savi. Sreću da uoči atraktivno podvodno arheološko nalazište imala je Ivana Kljajić, članica Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia, kojoj je to bio tek treći službeni zaron na rijeci Savi.

'Rijeka je bila bistra u odnosu na stanje kakva zna biti, a na dubini od oko 3,5 metra na kojoj smo ronili struja je bila iznimno jaka. Kolega Darko Čop i ja uočili smo pravilne krugove koji su odudarali od tla. Kada smo posude izvukli na površinu nismo bili svjesni značaja nalaza, no jako je lijep osjećaj i svakako poticaj za daljnje ronjenje.' rekla je Ivana Kljajić.

I premda su slavonskobrodski ronioci već ranije pronalazili povijesne artefakte u Savi i sudjelovali u istraživanjima, ovo je do sada najznačajniji pronalazak i kruna njihovih ronilačko-arheoloških aktivnosti u proteklih 45 godina postojanja kluba.