25. Međunarodni tjedan dojenja

Iako znamo da se dojenje kao najzdraviji i najprikladniji način prehrane novorođenčadi potiče niz godina, ove godine otišlo se korak dalje. Važno je poticati dojenje i kod  prijevremeno rođene djece i djece s neurorizicima, jer upravo su takva djeca zbog odvojenosti od majke, rjeđe dojena.

Bjelovarsko-bilogorska županija prva je postala 'Županija - prijatelj dojenja'. Što to znači i koje je uvjete morala ispuniti provjerila je naša bjelovarska ekipa.


Grupe za potporu dojenju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u sklopu patronažne službe počele su se osnivati još prije 20-ak godina. Danas ih je 13. Zahvaljujući edukaciji i grupama za potporu, majke sve duže doje, za razliku od prosjeka Hrvatske. Prije 15-ak godina djecu do 6 mjeseci dojilo je samo 19% majki, danas 50%. Uz rad s roditeljima, bjelovarska Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo educira cijelu zajednicu. Zahvaljujući mnogim tečajevima i promidžbi u suradnji s UNICEF-om i resornim ministarstvom, Bjelovarsko-bilogorska županija prva je u nas 'Županija - prijatelj dojenja'. Prijatelji dojenja su i bjelovarski kafići. Štoviše, neki imaju i označena mjesta za dojenje. Takve su naljepnice i na 500 Čazmatransovih autobusa.

Nakon 20 godina uspješnog provođenja programa 'Rodilišta - prijatelji djece' tijekom kojih je 30 od 31 rodilišta steklo taj status, UNICEF nastavlja s programom promicanja dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne njege i liječenja, kroz donaciju opreme i edukaciju osoblja. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2200 djece. Ovim programom UNICEF želi omogućiti toj, najranjivijoj djeci i njihovim roditeljima zajedništvo i dobrobit dojenja. Cilj zajedničkog programa UNICEF-a i Ministarstva zdravlja je da dojenje i kontakt koža na kožu postanu standard i na jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, kao što je dojenje postalo standard u svim rodilištima u Hrvatskoj. Oprema uključuje izdajalice, naslonjače, vage, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu, kapice i čarapice te ostalu opremu za 'klokansku skrb', odnosno kontakt 'koža na kožu' djeteta s roditeljima.

I Vlada RH se usvajanjem Programa za zaštitu i promicanje dojenja  od 2015-2016 godine (u svibnju ove godine) opredijelila za zaštitu najranjivijih i kroz promicanje dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne njege i liječenja.
Među glavnim ciljevima Vladinog programa za zaštitu i promicanje dojenja jest povećati broj dojene djece od 7 mjeseci do prve, odnosno druge godine života. Stoga valja podsjetiti i na Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Prema njemu majke koje se odluče vratiti na posao prije isteka rodiljnog dopusta, za radnog vremena imaju pravo koristiti stanku za dojenje.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a Hrvatska i dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, neonatologinja rodilišta OB 'Sv. Duh' u Zagrebu te govorile o ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja i zbog čega je, osobito za prijevremeno rođenu djecu i djecu s neurorizicima, važno dojenje: