S radija u voćnjak, i nisu požalili

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Jedan od kandidata za tu nagradu je i obrt Jara. Vodimo vas u voćnjake obitelji Miklošić u kojima rastu sočne jabuke, breskve, nektarine, višnje i trešnje, mirisno voće za jelo, ali i ukusne sokove.

Naslijeđeni komad zemlje u Novigradu Podravskom i želja da se oplemeni, odveli su Sandru i Davora Miklošića u voćarsku pustolovinu. Prije 10 godina Davor je napustio posao na radiju, dok je Sandra nastavila raditi kao radijska novinarka, ali i voćarica. I otada rastu slatki plodovi u njihovim voćnjacima.

Bilo je uspona i padova, ima ih i danas. Kad smo vidjeli kakvi su voćnjaci u inozemstvu i Međimurju, rekli smo, ako idemo u to, želimo baš takav voćnjak. Riječ je o intenzivnom nasadu, sađen po visokim standardima kakvi su u to vrijeme bili u Europi, prisjeća se početaka Sandra Levak-Miklošić. Standardi su im osigurali sigurniji prinos voća, a jedino što su mogli dodati je predanost i rad. Voćarstvo je iznimno težak, odgovoran, ali jako lijep posao, kako kaže Sandra, a osim financijskih sredstava u svoje voćnjake uložili su i sebe – svoju volju, htijenje, učenje, svoj angažman – i još uvijek je tako. Taj trud im voćnjaci vraćaju stablima prepunim plodova, a voće koje uzgajaju je raznoliko.

Baza je na jezgričavom voću, jabuka na 3,5 hektara, breskva na skoro 2, koštićavo voće trešnja i višnja na 0,6 odnosno 0,2 hektara
, točno zna kako su voćke raposređene Davor Miklošić, od kojih dobiju 40-ak tona jabuka, 20 tona nektarina i trešanja te 10-ak tona višanja. Osim svježeg voća na tržište plasiraju i hladno prešane sokove i nešto jabučnog octa.

Dok Sandra uglavnom obavlja poslove dostave i prodaje, Davor je Katica za sve ostalo, što uključuje, kako kaže, biti glavni tehnolog, glavni radnik i predradnik. Sezonski zapošljavaju i dodatne radnike. Mnogo je posla, ali užitak rada u prirodi sve to olakšava. Dobro se osjećam iz prostog razloga jer nešto stvaram, pa kad to urodi plodom i kad to podrže vremenske prilike, kad na kraju to fino izgleda i kad je ukusno te kad nekome ponudite na stol i on je zadovoljan, onda to i vas ispunjava, iskren je Davor.

Njihovi voćnjaci njihov su raj - kada nakon zimskih golih grana proljetni cvjetovi nagovijeste nove plodove, znaju da će sve uloženo uroditi plodom. Uživaju i njihova djeca, blizanci Klara i Vilim. A kako rastu, tako postaju pravi pomoćnici, a možda jednoga dana postanu i nasljednici. Ako će htjeti pomoći ćemo im, bilo bi to lijepo jer na kraju naša Hrvatska je prekrasna zemlja. Ja vjerujem da ima perspektivu kakvu nema puno njih. Ovoj državi treba ljudi, radne snage koja će ju voljeti i znati dobro upravljati njome, ja mislim da nam je samo nebo granica, govori Sandra.

Nema ni kod obitelji Miklošić granica u poslu, jer stalno razvijaju nove proizvode i traže nove načine kako poslovni put koji su prije 10 godina odabrali oplemeniti, a uz obilje slatkih plodova i težak rad postaje radost.