Sve čari 42. kiparsko-likovne kolonije u Ernestinovu

U Ernestinovu se od 1. do 9. kolovoza održava 42. kiparsko-likovna kolonija. Kiparska kolonija je tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija koju organizira Općina Ernestinovo i Likovna udruga Petar Smajić.

Ernestinovačka kolonija je prepoznatljiv simbol mjesta, a djeluje od 1973. godine te je od samih početaka do danas nezaobilazna i vrijedna kulturna manifestacija.  

Nazivala se Ernestinovačka kolonija kipara naivaca, a zamišljena je kao druženje i istovremeno stvaranje djela od strane kipara. Osim utemeljitelja u prvoj koloniji davne 1973. godine sudjelovalo je još devet umjetnika.

1986. godine i slikari izražavaju želju za sudjelovanjem u koloniji te iste godine kiparska oaza postaje i slikarska. U ratnom vihoru 1991. godine selo Ernestinovo teško je stradalo te bilo okupirano do 1997. godine. U tom periodu otuđen je veliki broj umjetnina koje do danas nisu vraćene. Od povratka u Ernestinovo Kiparska kolonija polako se vraćala tradiciji, spajajući svoje čari u jedinstvene umjetničke izražaje.

Više o ovogodišnjem programu i svečanom otvorenju kolonije doznala je novinarka 'Dobrog jutra' Marina Gantar.