Razgovor s Brucknerom: Europa ide naprijed, a gleda natrag

Nakon scenskog prikaza Ledenog mjeseca, još je jedan susret s francuskim književnikom i filozofom Pascalom Brucknerom organiziran na Dubrovačkim ljetnim igrama. Slavnog autora dočekala je puna Sponza.

Ledeni mjesec, kazao je Bruckner, ima autobiografsku podlogu. 'Prisustvovao sam okrutnim scenama u ljubavi i braku svojih roditelja. Kada si dijete misliš kako nikad nećeš ponoviti njihove greške. No, sreo sam jednu djevojku i primijetio da se u našem odnosu događaju slične stvari koje sam gledao kod kuće. Stoga je pisanje Ledenog mjeseca bilo svojevrsni egzorcizam', kazao je.

Razgovaralo se i o teroru sreće koji je zapadno društvo samo sebi nametnulo, o ljubavi koja je postala apsolutna vrijednost, ali ljudi nisu spremni nositi toliki teret, tolike zahtjeve koje pred njih postavlja - primjerice brak. U Sponzi je bilo riječi i o društvenim odnosima, o islamofobiji, ljevici, Europi i Americi.

'Mi u Europi idemo naprijed i gledamo unatrag. Stalno se nečeg prisjećamo, nešto komemoriramo. U Europi vlada beznađe, u Americi nada. U Europi postoji hipertrofija memorije, u Americi selektivna amnezija', poručuje Bruckner. Ugledni filozof žali što se Europa toliko optužuje grijesima prošlosti, što se prepušta. Nada se da će se probuditi i obraniti svoje vrijednosti.