Kada ste zadnji put pisali nalivperom?

Kada ste zadnji put pisali ili nešto potpisali i jeste li uopće ikad pisali - nalivperom? Ova je priča posvećena upravo njima i njihovim popravljačima!

U najstarijoj zgradi na Trgu bana Jelačića, u prolazu prema dvorištu, na samo 11 m2 već 70 godina radi Peroklinika, jedinstveni obrt u gradu, pa i državi.

Obrt za prodaju i popravak nalivpera i pisaćeg pribora osnovao je još 1941. godine svekar gospođe Vlaste Keranović, po njegovoj smrti 1980. zanat je nastavio suprug. Umro je prije nešto manje od godinu dana, a obiteljsku je tradiciju nastavila gospođa Vlasta. Još se uvijek uči, kaže, i usput piše priručnik za popravak nalivpera i ostalog pisaćeg pribora. Gotovo zaboravljene vještine koristit će budućim generacijama.

U malu radionicu dnevno uđe tek nekoliko mušterija, najčešće stranaca koji ovdje mogu kupiti Penkaline replike. A u vrijeme kad je otvorena bilo je posla na pretek.

Nalivpero je bilo i ostalo statusni simbol. Novija nalivpera mogu se, a i to sve rjeđe, popravljati samo u tvornici, ona starija pak, jedino u Peroklinici gospođe Keranović. Radionica s tolikom tradicijom tijekom vremena skupila je dovoljno rezervnih dijelova i starih, odbačenih nalivpera.

No pokojni je suprug prijateljevao s mnogim piscima i drugim uglednim osobama kojima je servisirao pisaći pribor i od njih dobio nalivpera za uspomenu. Zato je gospođi Vlasti želja čim prije urediti malu vitrinu u kojoj bi izložila to sve više zaboravljeno blago iz prošlosti.