I u Petrinji raste aronija – sibirska borovnica

Do prije nekoliko godina rijetki su u Hrvatskoj čuli za aroniju, a danas je sve više onih koji se odlučuju za njen uzgoj, ali i onih koji prepoznaju njezina ljekovita svojstva. Obitelj Jelić iz Petrinje bavi se uzgojem aronije, sibirske borovnice.


Samo nekoliko minuta vožnje od svoje kuće u Petrinji, obitelj Mate Jelića prije nekoliko je godina zasadila više od tisuću sadnica aronije. Bila nam je nekako najprihvatljivija. Razgovarao sam s prijateljima, koji su se odlučivali za druge kulture, neki su odabrali šljivu, neki marasku… Ja sam odabrao aroniju.  Bilo mi je nekako zgodnije i najlakše za rad jer imam strojeve potrebne za njen uzgoj. Da je odabrao neku drugu kulturu investicije bi bile veće, a Mate nije htio ulaziti u kredite.

Nisu bile potrebne investicije, nego mnogo volje i truda da nauče sve o toj do tada za njih egzotičnoj biljci. Odlučili su se za ekološku proizvodnju, kako kaže supruga Ivka, ne koriste nikakva umjetna gnojiva, samo stajski gnoj.  Aronija je grm koji može narasti i do dva metra visine. Sitne tamnoplave bobice izgledom podsjećaju na borovnicu, no njihova su ljekovita i antioksidativna svojstva mnogo veća. Jelići svoj urod beru ručno.

Od aronije se najčešće rade sokovi i čajevi, ali i kompoti, pekmezi te likeri. Sok koji mi radimo je hladno prešani. To je sok koji je čista koncentracija aronije. Bez dodatka vode ili šećera, ili bilo kakvog konzervansa. Pije se u malim količinama, od 0.3 do 0.5 dl, jednom dnevno je dovoljno, a koristan je za imunitet, čišćenje organizma, i kao preventiva, objašnjava Ivka.

Prošlogodišnje kiše utjecale su na urod i kvalitetu aronije. Iako im berba ovisi i o vremenskim uvjetima nisu požalili što su se upustili u uzgoj aronije. Mi to volimo raditi i uživamo jednostavno u prirodi i to nas odmara. Posla ima, umorimo se, ali mislim da je to u jednu ruku i odmor za čovjeka koji je na asfaltu, u zidovima… Ovo idealno, ovako u prirodi. Bez obzira na težinu posla, iskrena je Ivka. A Mato dodaje: prošla godina je bila puno bogatija plodovima, ali je kiselost bila prejaka. Ove godine ima dovoljno sunca tako da će plodovi biti slatki, a sok kvalitetniji i slađi… ljudima više odgovara kad je tako.

Berba će ove godine početi gotovo dva tjedna ranije nego inače. Obitelji Jelić u pomoć tada stiže rodbina sa svih strana. I za četiri dana njihovo polje ostane 'prazno'.