Sve što ste oduvijek htjeli znati o celulitu


Tijekom ljeta kad nosimo manje odjeće, celulit postaje najgori neprijatelj žena jer ga je teško sakriti.

A da celulit nije samo estetski nedostatak, već i rezultat nezdravog i stresnog načina života, nepravilne prehrane i poremećaja metabolizma potvrdila je gošća emisije Dobro jutro, Hrvatska dr. med. Vesna Gorički, homeopatica i akupunkturologinja.


Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima ('narančina kora'); stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom zbog čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože. Ovo stanje osobito je karakteristično za neke dijelove tijela kao što su područje nadlaktice, trbuha, stražnjice te donjih ekstremiteta. Zbog pogrešnih prehrambenih navika te nedostatka redovnog konzumiranja obroka i pogrešnih namirnica uz nedovoljnu tjelesnu aktivnost sve je učestalija pojava.

Bez obzira koji dio tijela 'napao' - trbuh, stražnjicu, kukove, bedra ili nadlaktice - celulit je nakupina čvrsto uraslog masnog tkiva koje izgleda poput narančine kore, a sastoji se od masnoće, toksina i vode. Celulit nije bolest, ne ovisi o tjelesnoj težini i ne nestaje dijetama! Pomoći mogu masaže pilingom koji možete i sami pripraviti.

Gošća Vesna Gorički pripremala je piling s cimetom i đumbirom iz knjige Mary Novosel 'Anticelulitna (r)evolucija':

Prirodni piling s cimetom i đumbirom

Sastojci:
    1 šalica šećera
    1,5 šalice maslinovog ulja
    1 žličica cimeta u prahu
    1 žličica đumbira u prahu
    1 žličica usitnjene suhe narančine kore

Priprema:
Šećer pomiješajte s baznim uljem (ili vodom). Suhu narančinu koru sameljite u mlincu za kavu te uz cimet i đumbir dodajte smjesi od šećera i ulja. Prema želji dodajte i eterična ulja cimeta, naranče i đumbira, ali ne više od 10 kapi na 10 g ukupne smjese. Utrljajte piling nježnim kružnim pokretima na strateška mjesta. Pustite nekoliko minuta da koža upije što više hranjivih sastojaka i isperite piling u mlakoj vodi. Ponavljajte postupak svakih nekoliko dana.