Solin ponovno postaje antička Salona

Večeras u Solinu počinje trodnevna manifestacija Romantika u Saloni 2015. kojoj je cilj oživljavanje povijesti kvalitetnom i autentičnom interpretacijom antičke baštine. Turistička zajednica grada Solina organizira tri tematske večeri kojima će na kreativan način prikazati život u Saloni u antičko doba.

Prva večer manifestacije posvećena je rimskom teatru. Osnovnoškolci s područja grada Solina izvest će dramsku predstavu s temom života cara Dioklecijana. Posjetitelji će zatim moći uživati i u antičkoj ljubavnoj poeziji te glazbenim točkama u izvedbi mandolinistice Ivane Kenk Kalebić te gitarista Stipana Popovića. Nakon toga za posjetitelje će biti organiziran besplatan noćni razgled Salone od Manastirina do Episkopalnog centra uz pratnju rimskih vojnika i hostesa s bakljama.

Druga večer će početi ulaskom cara Dioklecijana u amfiteatar, u pratnji carice Priske, rimske straže i gladijatora te zvukove bubnjeva. Nakon dolaska cara i carice na binu, posjetitelji će moći uživati u borbama gladijatora u izvedbi pulske udruge Spectacula Gladiatoria, uz nastup trbušne plesačice Devi Rani Najev te izvrsni show s vatrom u izvedbi Elsie Angeles Novaković, kao i nastup Solinskih bubamaraca koji će u pretprogramu prije dolaska cara izvesti plesnu točku u antičkim togama.

U vrtu tradicijske kuće smještene tik uz amfiteatar organiziran je VIP domjenak sa švedskim stolom 'Što su jeli stari Rimljani'. Planiran je i sajam antičkih zanata u pretprostoru amfiteatra.

Treća večer će biti posvećena carici Plautili, odnosnom ženskom licu Salone, kroz modnu reviju kojom bi se prikazalo ukrašavanje žena cvijećem u antičko doba nakon čega slijedi koncert Ane Rucner.