U suradnji s prirodom samo svježe i autohtono na OPG-u Podanje

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri "mlade nade" koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Vodimo vas u Dubrovačko-neretvansku županiju i to na udaljeni otok Lastovo. Ondje naš današnji kandidat za nagradu Zlata vrijedan, OPG obitelji Simić, uspješno spaja poljoprivredu i turizam.

Na vrelom lastovskom suncu među lozama i povrćem počinje priča o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Simić iz Podanja. Nisu od jučer,već su i dobili Srebrnu medalju za kvalitetu u Agroturizmu. U suradnji s prirodom nude samo svježe i autohtono. Od domaćeg sjemena rajčice 'šljivara' trenutačno rade na projektu i brendiranju sušene rajčice, hrvatskom otočnom proizvodu.

Rajčicu suše na suncu, s malo soli, na starinski, tradicionalan način, bez ikakvih drugih dodataka, kaže Štefica Simić. Šestero Simića radi 24 sata na dan. Preko dana uzgajaju voće i povrće, brinu se o životinjama i gospodarstvu. Navečer otvore vrata gostima. Mnogi iznajmljivači rado svojim gostima preporučuju OPG Podanje jer, kako kaže Nikola Simić, gosti koji su došli i poslije se vraćaju i svojim prijateljima nas preporuče. Vole doći jer je hrana svježa, domaća, spremljena na tradicionalan način. Ima peka i na drugim mjestima, ali gosti hvale našu baš zbog okusa povrća i svježe hrane. Nemaju ni struju nego agregat. Sami kuhaju. Oni koji jednom dođu na ovaj OPG često se vraćaju, a neki gotovo da ostanu. Obitelj Simić, kao i svaka druga, ima svoje planove. Prvi je na redu podrum potreban za ozbiljniju proizvodnju vina.  Želi Nikola i 8 soba u gospodarstvu da bi sa svojim gostima brao masline i grožđe kada dozriju i kada prestanu vrućine.

Nadamo se da će ostvariti svoje snove jer uspjeti na dalekom Lastovu višestruko je teže nego bilo gdje u Hrvatskoj. No obitelj Simić dokazuje da nije nemoguće.