Novi filmski festival u Hrvatskoj - 'KinoKino' za djecu

Od ožujka iduće godine Hrvatska dobiva još jedan filmski festival - ekipa Zagreb Film Festivala (ZFF) pokrenula je prvi Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino, u sklopu kojega će se prikazati tridesetak filmova.

'Osim što ćemo nastojati potaknuti interaktivnost i kino Europu napraviti mjestom djece u tih nekoliko dana, želja nam je najmlađoj publici prenijeti percepciju kina kao važnog kulturnog i socijalnog mjesta susreta i razmjene', istaknuto je u najavi festivala, koji će se održati od 16. do 19. ožujka u kinu Europa.

Zagreb Film Festival ističe kako je 90. rođendan tog kina koji se slavi ove godine idealan povod za pokretanje festivala, kako bi najmlađoj publici poslali poruku da su dobrodošli u kino kroz koje su prošle brojne generacije gledatelja, te da ono može biti njihovo mjesto za susret s kvalitetnim filmovima iz cijelog svijeta, izlazak i druženje s vršnjacima i obitelji.

KinoKino će biti organiziran po uzoru na profesionalne filmske festivale, a program će biti namijenjen uzrastu od jedne do 14 godina starosti i pratit će ga preporuka za uzrast gledatelja. Prikazivat će se većinom igrani filmovi, koji će biti raspoređeni u četiri programske cjeline - međunarodni natjecateljski program dugometražnih igranih filmova, međunarodni natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova, program filmskih klasika za djecu i radionički program.

O najboljem filmu u natjecateljskom programu odlučivat će peteročlani mladi žiri u kojem će biti djeca i profesionalni tročlani žiri, sastavljen od domaćih i inozemnih filmskih profesionalaca. Uz filmski program predstavit će se neki od značajnih svjetskih filmskih festivala za djecu i održati niz tematskih radionica, koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja.