MINPO stipendira učenike za obrtnička zanimanja

Ministarstvo poduzetništva i obrta danas će objaviti javni poziv 'Stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja' kojim se na raspolaganje stavlja 9 milijuna kuna. Prijave se mogu slati do 1. rujna 2015.

Javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola, koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta, a visina potpore će iznositi 750 kuna mjesečno po učeniku za šk.g. 2015./2016. U proračunu Ministarstva poduzetništva i obrta planirano je ukupno 9.000.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Otvorenog javnog poziva.

Prijavu mogu podnijeti učenici srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta. Potpore se odobravaju za stipendiranje učenika koji se u školskoj godini 2015./2016. u srednjim školama obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica koja su ovom Aktivnošću određena kao deficitarna: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist,  instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater.

Potpora se može dodijeliti i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna.

Informacije o statusu raspoloživih sredstava objavit će se na mrežnim stranicama Ministarstva pod prečacem Vodič za poduzetnike gdje će biti dostupne informacije o ukupnom iznosu svih odobrenih projektnih prijava te svih dodijeljenih bespovratnih potpora.

Kako do stipendija u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnila je Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta: