U Slavonskom Brodu grade suvremen azil za pse i mačke

U Slavonskom Brodu gradi se jedan od najsuvremenijih azila za napuštene životinje. Volonterskim udrugama koje o njima skrbe to će olakšati posao, jer u privremenom prihvatilištu mjesta nema dovoljno, a i uvjeti su vrlo skromni.

Privremeno prihvatilišta za pse obilaze samo volonteri brodskih udruga koji skrbe o napuštenim životinjama. Puno je tu tužnih priča. Pas Pero je, kao i mnogi drugi, stigao iscrpljen i izgladnio. Prvih dana je samo jeo pa je zaradio nadimak Pero Ždero, sad je ostalo samo Pero. I male Zara i Mišica jedva su preživjele neljudski odnos bivših vlasnika.

I nije problem, kako kažu volonteri, prihvatiti životinju, problem nastaje jer u prihvatilištu ima mjesta samo za devet pasa. Ni uvjeti nisu baš najbolji pa svi jedva čekaju preseljenje u novi azil koji se gradi u blizini. Trebao bi to biti kompleks najmoderniji i jedan od najboljih u Europi. U njemu će biti od veterinarske ambulante, prijemne kancelarije, ordinacije za operacije do unutarnjih boksova za karantenu za pse i mačke, objašnjava Jasminko Kormoš – Buco, predsjednik Udruge Spas.

No to su tek planovi. Trenutačno radnici završavaju dva prostrana boksa za smještaj četrdesetak pasa. U Gradu, kako kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspra, traže način kako da izgradnju cijelog centra financiraju sredstvima iz EU fondova, no i ako projekt ne dobije zeleno svjetlo od gradnje ne planiraju odustati. Za cijeli projekt trebalo bi namaknuti 5 milijuna kuna. Velik je to zalogaj za grad koji želi na human način riješiti problem napuštenih životinja.

Bit će to sigurno jedno od boljih mjesta za napuštene pse i mačke. A dok ne pronađu novi dom pažnje i brige ovih humanitaraca neće nedostajati. No i donacije bi im itekako pomogle.