Doznajte sve što trebate znati o zamrzavanju voća i povrća

Ovo vrijeme slobodno bismo mogli nazvati vrijeme obilja. Na našim tržnicama - nema čega nema. Možda bi bilo dobro u ovome trenutku razmišljati o periodu kada neće biti ničega zimi i ponešto od voćnog i povrtnog blaga spremiti u naše zamrzivače.

Kako se koja namirnica mora zamrznuti, a što nikako ne zamrzavati i koliko dugo su zamrznute namirnice dobre za konzumaciju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je dipl. ing. Andrea Gross Bošković, ravnateljice Hrvatske agencije za hranu.

Nikako se ne smije zamrzavati voće i povrće koje ima veliku količinu vode - krastavci, zelena salata, lubenica ili je škrobnog sastava npr. krumpir.

Špinat i/ili blitvu možete zamrzavati nakon blanširanja, a kod pripreme treba ih još smrznute staviti na vruće ulje.

Bobičasto voće je najbolje zamrznuti tako da zamrznete svaku bobu za sebe (posložite bobe na pladanj prije stavljanja u zamrzivač), i onda zamrznute bobe stavite u vrećicu za zamrzavanje. Na taj način bobe ostaju cijele i lijepe pa ćete i usred zime moći svoju omiljenu tortu ukrasiti voćem iz svog vrta.

Gljive treba prvo očistiti, oprati i dobro posušiti, a ako ih ne režete odvojite barem stapke. Usitnjene gljive možete zamrznuti ili blanširane ili lagano pirjane na luku.

Mahunarke se mogu zamrzavati bez ikakvih ograničenja. Dobro ih je prije blanširati, dok je korjenasto povrće dovoljno samo usitniti. Jabuke i/ili tikvice možete zamrznuti naribane i ocijeđene.

Zamrznuta hrana ne bi trebala stajati u zamrzivaču duže od 6 do 12 mjeseci. Imajte na umu da jednom odmrznutu hranu nikako ne smijete ponovo zamrzavati.

Prilikom industrijskog zamrzavanje hrane, jer se zamrzava vrlo brzo, stvaraju se puno sitniji kristali leda i stoga je tako zamrznuta hrana manje oštećena i zadržava više nutritivnih vrijednosti od hrane koja se zamrzava puno sporije, stvarajući veće kristale leda, u kućnim zamrzivačima.