Ostali bez posla, ali zato danas imaju svoj OPG

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo!

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavlja proizvođače i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 OPG i tri Mlade nade koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodijele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Danas vas vodimo u Međimurje među sočne jabuke obitelji Hažić.

Polja u Svetom Martinu na Muri gotovo su sva obrađena. Plodno međimursko tlo i obitelj Hažić je iskoristila kako bi na njemu od ubranih plodova zarađivali za život.

Poljoprivredom smo se počeli baviti poslije 1993. Radili u Sloveniji, tamo smo bili stranci, trebale su nam radne dozvole, postali smo praktično tehnološki višak i onda smo počeli podizati voćnjake i vinograde
, prisjeća se početaka Radenko Hažić. Već su imali nekoliko stotina stabala jabuka pa su se odlučili ozbiljnije pozabaviti njihovim uzgojem. Uzgajaju zlatni delišes, iderad, jonagold, greni smit i još pokoju sortu na 6,3 hektara.

Velike plantaže zahtijevaju stalnu brigu pa Hažićevi obilaze svoje jabučnjake i paze na svaki njihov list i plod. Prepoznaju taj trud i jabuke ali i kupci. Na stablima njihovih konzumnih jabuka bude plodova i do 90% I. klase. Ipak, traže nove i bolje puteve plasmana svojih proizvoda. Osim svježih jabuka počeli smo proizvoditi i sušene jabuke, sok od jabuka, i jabučni ocat. Tržište traži zanimljive proizvode i mi smo se dosjetili sušenih jabuka koje su postale atraktivan proizvod i ljudi su ih počeli sve više tražiti i kupovati, govori mlađa kćer Valentina. Iako radi u obližnjoj tvrtki, slobodno vrijeme rado provodi na obiteljskom gospodarstvu, a kako je završila agronomiju svojim vrijednim znanjem uvelike pomaže u planovima.

Održivo gospodarstvo im je misija pa je tako nastala Vinska kuća. Pravi turistički mamac koji je svojim znanjem turističkog menadžmenta osmislila starija kći Hažićevih, Tatjana. Poslužuju tu svoje delicije i mnoge fine domaće proizvode. Gosti su sve više počeli ispitivati za bazgu i počeli malo po malo isprobavati, došli do toga da beremo bazgu uz područje rijeke Mure. Posušimo je, i od nje se napravi čaj fenomenalnog okusa, opisuje Tatjana kako je nastao još jedan proizvod njihovog OPG-a. Naravno, kuća je povezana s vinom i vinogradom. OPG ima 12 tisuća trsova raznolikog grožđa: 4000 chardonnay, 1200 graševine, 1500 suvignona i traminca 3700 trsova, precizna je gospođa Biserka.

I u vinogradu je, kao i u voćnjaku, mnogo posla tijekom cijele godine. Najljepši je osjećaj dok vino stavljate u boce, dok zbrojite sve osjećaje, trud, snagu, energiju i sve što ste uložili u vinograd…  Sve to ste uspjeli 'dobiti' u boci… To je definitivno najljepši osjećaj, iskrena je Tatjana. Da su i međimurska vina izvrsna dokaz je ovo Obiteljsko gospodarstvo, koji osim kvalitetnih bijelih vina, proizvodi i vrhunski mirisavi traminac.

Mogu biti ponosni i na jabuke i na grožđe jer im tako lijepe plodove daju. Sloga i bliskost obitelji Hažić zasigurno je zaslužna za to.