Motovun: 'The Wakhan Front' najbolji film, nagrada gledateljici i priznanje stolici

Jednoglasnom odlukom žirija najbolji film na ovogodišnjem motovunskom festivalu je francusko-belgijski 'The Wakhan Front' - film o posljednoj trupi u afganistanskom selu.

Radnja filma odvija se u Afganistanu 2014. godine. Tijekom priprema za povlačenje svih trupa, satnik Antarès Bonassieu i njegov vod dobivaju zadatak nadzirati zabačenu dolinu Wakhan, na granici s Pakistanom. Unatoč odlučnosti, satnik i njegovi ljudi polako gube kontrolu nad dolinom. Jedne vrlo mračne noći, vojnici počinju tajanstveno nestajati...

Žiri glavne nagrade, u kojemu su hrvatska glumica Tihana Lazović, češki redatelj Petr Lom i slovačka redateljica Mira Fornay, dodijelio je i jedno posebno priznanje, islandskom glumcu Gunnaru Jonssonu za ulogu Fusija u filmu Djevičanska gora.

O posljednjoj noći festivala novinarka Petra Mlačić razgovarala je s njegovim direktorom Igorom Mirkovićem.

Nagrada međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI pripala je španjolskom filmu 'Magična djevojka' redatelja Carlosa Vermuta, dok je nagradu 'Motovunski kratki' u festivalskoj selekciji kratkih filmova dobila Chintis Lundgren za estonsko-hrvatsko-danski animirani film "Život s Hermannom H. Rottom".

U pet dana Motovunom su prošli brojni zanimljivi gosti iz cijelog svijeta. A naša je ekipa izabrala dvojicu: ovogodišnjeg dobitnika počasne nagrade festivala Maverick, Jerzyja Skolimowskog, i palestinskog redatelja Eliju Sulejmana.

Iznenađenje večeri 18. Motovun Film Festivala bila je dodjela nagrada Žirija veterana u sastavu: Karpo Godina, Rajko Grlić i Srđan Karanović. Predsjedavajući Karpo Godina dodijelio je posebno priznanje plastičnoj festivalskoj stolici koja je na ovom festivalskom izdanju služila i kao zaštita od kiše, a glavnu nagradu gospođi Snježani Mikić, vjernoj gledateljici koja u publici Motovun Film Festivala sjedi od prvog dana.