Moderni svinjogojci iz Slavonije

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo!

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavlja proizvođače i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Od danas pa do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 OPG i tri Mlade nade koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodijele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Za početak vodimo vas u Osječko - baranjsku županiju na OPG bračnog para Jančo!

Usred plodne slavonske ravnice, između Jurjevca i Punitovaca, nalazi se farma Obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Jančo. Vlasnici farme i 200 krmača s pripadajućim tovilištem su mladi bračni par Nina i Goran, oboje doktori veterinarske medicine. Zajedno su išli u srednju školu i na fakultet gdje je i počeo njihov san o vlastitom gospodarstvu. Nakon školovanja oboje su radili u velikim poduzećima, no u jednom su trenutku svu energiju odlučili prebaciti na vlastiti posao. 

Sva svoja primanja i svu ušteđevinu uložili su u kupovanje zemlje. Iako oboje veterinari, iskustva u poljoprivredi nisu imali. Goran je rođen i odrastao u Đakovu, a Nina u Osijeku, ali oboje su sanjali o 'povratku na selo'.

Na svojoj su prvoj farmi počeli s uzgojem prasadi. Otkupljivali su ih iz manjih gospodarstava, no kada su uvidjeli da bi posao trebalo proširiti, donijeli su odluku o izgradnji velike svinjogojske farme. Danas na toj farmi ima 220 krmača i godišnja je proizvodnja 6000 tovljenika. Za sada su uspješni. Svoje sinove, Karla (11) i Marka (7), odgajaju tako da cijene rad i da nauče da se od rada može živjeti. Bilo bi im drago da nastava s njihovim poslom, ali na kraju bavit će se poslom koji god žele, kaže Goran. I Karlo i Marko itekako su vrijedni. Na farmi su svakoga dana i to im, kažu, nije nimalo teško! Karlo kada odraste, želi biti, kao i mama i tata - veterinar, a o farmi već sada - zna sve. Njemu je na njoj toliko lijepo da bi se, kaže, najradije na farmu i preselio.

Da bi život ove vrijedne obitelji dobro funkcionirao, brine se mama Nina. Svakoga dana iz obližnjeg sela Punitovaca, gdje živi cijela obitelj, dolazi na farmu. Radni joj dan počinje već u 7 sati. Na farmi je trenutačno 9 zaposlenih radnika i posla je mnogo, no njoj energije ne manjka.

Iako su u kreditima i katkad nije lako, obitelj Jančo u svoj projekt vjeruje. Za ostvarenje svog sna sve su dali u zalog, a planiraju i nove investicije. Jedna je i još jedna farma dvostruko većeg kapaciteta od ove. Još pamte i vrijeme kada su tek započinjali posao. Kada su kupili prvi traktor, nisu ga znali ni pokrenuti, no marljivost i upornost doveli su ih daleko. Ja želim učiti i naučit, znam u kojem smjeru ići i mislim da sad postižemo vrhunske rezultate, pozitivno na budućnost gleda Goran. Nema dvojbe da će i daljnji rezultati biti vrhunski, jer ova obitelj - korak po korak, ostvaruje sve što si zada