Valentina Mužarić kuglu baca do zvjezdanih visina

Hrvatska nema mnogo atletičarki koje bacaju kuglu, ali one malobrojne u bacačkim disciplinama, u samom su svjetskom vrhu. Svima su poznati uspjesi naše Sandre Perković, koja je počela kao bacačica kugle – bila je i rekorderka Hrvatske, a čini se da je na atletskom nebu još jedna dama koja baca kuglu do zvjezdanih visina.

Valentina Mužarić nije obična djevojka. Ona je hrvatska rekorderka u bacanju kugle. Posljednje 4 godine trenira, natječe se i studira management u Americi. Njezina je priča nesvakidašnja. U četvrtom razredu srednje škole prvi je put sasvim slučajno bacila kuglu i odmah shvatila da je to to.

Tri godine poslije Valentina je oborila hrvatski rekord. U nas, kaže, nema mnogo žena u toj disciplini. Kao i u svakom sportu, za uspjeh su uz talent potrebni upornost i vježba. Posebno ponosan na njene uspjehe je otac Josip, a za Valentinu kaže: Ne da je uporna, nego je preuporna. Kad joj recimo trener kaže Valentina, baci 20 hitaca, zna da će ona bacit 30 ili 35. Uvijek mora reći manje, jer zna da će ona napravit više.

Bacačka kugla joj je omogućila i da bolje upozna onu zemaljsku. I odvela je na studij u Ameriku. Nije lako, kaže, nedostaju joj roditelji i prijatelji koji svaki njezin povratak željno iščekuju. Ipak, zadovoljna je jer je studiranje sportaša u Americi kudikamo jednostavnije, sve je prilagođeno njihovim potrebama.

Otac Josip, pomno prati, uglavnom putem interneta, sva njena natjecanja. Nije mu teško, ako treba ostajati budan do 2 – 3 sata ujutro. Iako mu koji put ne dojavi natjecanja, on ih uvijek pronađe. Bilo izvještaj, bilo fotografiju. Srećom Valentinu nije teško primijetiti na fotografijama, jer tko ne bi primijetio Valentinu s njenih 193 cm visine! Njezin otac se šali i kaže da su svi u obitelji malo jače građe pa je i to sigurno pridonijelo sportskim uspjesima. I upravo je svoju visinu, težinu, snagu mogla iskoristiti u sportu, kaže Valentina, jer u svakodnevnom životu ponekad je njena veličina mana. Teško nađe odgovarajuću garderobu, pa joj je pomalo muka kada mora kupiti hlače, jer većina joj je kratka.  

Ekipa Dobrog jutra zatekla je Valentinu na vježbama rehabilitacije, ozlijedila je rame i neko vrijeme još kuglu neće moći bacati. Smije, kaže, raditi samo lakše vježbe, a ekipi su oči ispale kada su vidjeli da se radi o utezima od 100 kg.

Ovo joj je prva godina da se ne priprema za neku normu i natjecanja. Teško joj to pada, ali uz podršku obitelji i prijatelja i to će proći lakše. Valentina jedva čeka trenutak kada će ponovno stati na krug. Kugla je sve što voli. Ova vesela, pozitivna i uporna 23-godišnja bacačica kugle pokazala nam je da se može daleko letjeti, samo treba dobro bacati!