Na Kalniku otkriveni novi nalazi iz kasnog brončanog doba

Arheolozi zagrebačkog Instituta za arheologiju i studenti arheologije i ove su godine proveli iskapanja na nalazištu mlađe faze kasnoga brončanog doba na kalničkom Igrišču, a po riječima voditeljice istraživanja Snježane Karavanić, nalaz peći za taljenje bronce je rijedak, ako ne i jedini u ovom dijelu Europe, što Kalnik svrstava među veća središta brončane metalurgije u srednjoj Europi.

Od Snježane Karavanić se doznaje da su na površini od 100 četvornih metara otkriveni nalazi iz razdoblja kasne antike - rimski novac s kraja četvrtog stoljeća, nakit, naušnice i staklene narukvice te ulomci keramičkih posuda.

Najvažniji i najsačuvaniji nalazi pripadaju drugom dijelu kasnobrončanodobne kuće i ondje je pronađen nalaz peći za taljenje bronce od koje su se izrađivali brončani predmeti. Uz peć, koja je vjerojatno imala kupolu, pronađena je brončana sirovina ili ingot i nastavak za puhaljku ili sopalj. 'Ti su nalazi potvrdili da su se na Igrišču lijevali brončani predmeti, a nalaz peći je rijedak, ako ne i jedini u ovom dijelu Europe, što Kalnik svrstava među veća središta brončane metalurgije u srednjoj Europi', istaknula je Snježana Karavanić.

Istraživanja na tom lokalitetu traju od 1988., a novija sustavna istraživanja od 2006. godine pod vodstvom Snježane Karavanić. Riječ je o nalazištu mlađe faze kasnog brončanog doba.