Umjesto na moru mladi genijalci u Ljetnoj školi znanosti

Požega je okupila 40-ak talentiranih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske ali i Canade, Novog Zelenda, Južne Koreje te mnogih europskih zemalja. Dijeleći ljubav prema znanosti, mladi u Požegi u mnogim znanstvenim disciplinama, rade sa svjetski priznatim stručnjacima.

Sudjelovati u Ljetnoj školi znanosti mnogim  je srednjoškolcima bio izazov. Želja da nauče nešto novo bila je jača od izazova ljetovanja na moru ili drugog oblika odmora.

Tu sam već drugu godinu zaredom baš iz tog razloga kao klinac sam volio znanost, šarati okolo, zanimalo me sve i prošle godine bio je projekt izrade robota, pa sam želio vidjeti što je to. Zanima me informatika i prijavio sam se. Bilo je fantastično, kaže Matej Mandić iz Požege.

I dok je Matej ove godine mogao nešto više naučiti o laserima i njihovoj primjeni, njegovu  kolegicu više je zanimala teorija. Želim znati dosta o znanosti, meni fali eksperimentalnog rada, zato sam i došla tu. Planiram biti teorijski fizičar. Također, upoznati ću dosta ljudi, ima puno ljudi sa raznih fakulteta, dobit ću dosta informacija što će mi biti korisno poslije da znam kuda ću sa sobom i gdje ću naći posao eventualno, ističe Ana Crnković iz Zagreba.

Da ljubav prema znanosti ne poznaje nikakve granice ponajbolje zna Yujin Bang koja je u Požegu na Ljetnu školu došla čak iz Južne Koreje. Školu joj je preporučio njezin rođak kao priliku da proširi svoja iskustva iz znanosti. I nije se razočarala.

Kroz ljetnu  školu do sada je prošlo više od 300. učenika iz 14 zemalja svijeta.  Izazov svima njima  zajednički je rad s priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Cilj ove ljetne škole je prvenstveno pokazati srednjoškolcima kako zapravo znanost izgleda i pružiti im dodatne nastavne sadržaje koje oni nemaju u školskim programima, objašnjava voditelj Ljetne škole znanosti Sebastijan Dumančić.

Ovaj  međunarodni znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola  podupiru Europski laboratorij za molekularnu biologiju, Međunarodno udruženje biologa, Institut  Ruđer Bošković te mnogi drugi. Višegodišnju kvalitetu programa prepoznao je i Google te je školi dodijelio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots in Science).