Tajna dobrog kruha

Ekipa Dobrog jutra bila je u Buzetu i u povijesnoj šetnji srijedom doznala kako zamijesiti dobar kruh. Tajnu dobrog kuha otkrila je gospođa Nevija Koraca.

Za dobar kruh trebate:
     - dobar, svježi kvasac
     - dobro brašno
     - mlačnu vodu
     - 'dobru ruku'

Potrebno je i, kako kaže gospođa Nevija, puno trenirati. Tijesto se miješa 'na meko', jer u suprotnom i kruh bude tvrd. Umiješano tijesto pod rukom mora biti mekano, a miješa tako dugo 'dok mjehuri ne izlaze'. Gospođa Nevija slaže se s tvrdnjom da niti jedan stroj ne može zamijeniti 'dobru ruku'.

U Buzetu se nekada kruh pekao svakodnevno. Domaćice su se dizale u 4.30 da pripreme svježi kruh. Trebalo je naložiti vatru, ugrijati vodu i šparhet da kruh bude ispečen na vrijeme.