Učenice u ulozi turističkih vodiča

Pet učenica Osnovne škole Ivana Duknovića iz Marine kod Trogira ovoga ljeta ne miruje. Umjesto na plažama, školske praznike provode korisno - vodeći turiste kroz svoje mjesto.

Stranci tako upoznaju bogatu marinsku povijest i kulturu, a one zauzvrat usavršavaju engleski jezik i stječu dodatne komunikacijske vještine.

Marina nije na ruti profesionalnih turističkih vodiča, no, zato su njihovu ulogu na najbolji način preuzele ove djevojčice - polaznice ljetne škole engleskog jezika.

Bili smo jako iznenađeni ovim malim mjestom koje ima tako bogatu povijest i prekrasna mjesta za razgledavanje. Nismo ovdje bili nikada prije, ali u onome što su nam djevojke pokazale uživali smo i sigurno ćemo se vratiti, obečao je Simon, turist iz Njemačke.

I nije jedini koj će se, možda baš zahvaljujući vrijednoj skupini učenica, vratiti. Začetnica projekta Junior Tour Guides, nastavnica engleskog Fani Perun, rođena Dubrovčanka, i sama je u njihovim godinama počela raditi u turizmu.

Radila sam razne poslove tako da mi je to isukustvo dobro došlo u životu za komunikaciju, za sve, i to svoje iskustvo sam željela prenijeti na ovu djecu, jer netko bi od njih želio upisati turističku ili studirat jezike i mislila sam da je najprirodniji način aktivirat ih da uđu u život i životne situacije i odrade na pravi način kako to one već rade, kaže profesorica.

Reakcije turista su iznimno dobre, a najvažnije je to što na živi način aktiviraju jezik, vježbaju naučeno u školi, upoznaju ljude i stječu nove vještine. I to nije sve. Pokrenuli su i čitaonicu za turiste - projekt Think Tourism, za sada nudi 80 naslova. Zanimanje turista, naravno, nije izostalo.