U Tirolu turistička sezona traje 365 dana u godini

U Austriji, točnije u Istočnom Tirolu u ovo doba godine sad već tradicionalno umjetnici iz Hrvatske izlažu svoja djela. Ekipa Dobrog jutra ih je posjetila i usput provjerila koji je recept za turističku sezonu kakva Tirol krasi 365 dana u godini.

Okružen vrhovima s vječnim snijegom i ledom, na 1400 metara nadmorske visine, u istočnom Tirolu u dolini Defereggental malo je mjesto St. Jakob s 900-tinjak stanovnika. Uređen je svaki kutak, ništa ne prepuštaju slučaju. Nema odbačenih papirića, grafita. Pozornost privlače alpski tirolski štih gradnje, cvjetne rapsodije balkona. Pašnjaci, uređene strmine.

Voda vas okružuje na svakom koraku. Možete piti iz rijeke, planinskih brzaka, pogotovo ovih dana kad temperature dosežu 40 stupnjeva, ovdje se brčkate u hladnim jezerima. Sve je podređeno turizmu. 160 000 noćenja zimi, 140 000 ljeti. Iz godine u godinu imaju sve bogatiju ponudu. Obitelj Jesacher pet desetljeća dočekuje goste iz cijele Europe. Iako više gostiju imaju zimi, ne manjka ih niti u ljetnim mjesecima. Goste privlače sadržajem – uredili su biciklističke staze i puteljke što je izvanredno za obitelj i planinarske ture.

Uživa se u prirodi, ali i tirolskim specijalitetima. Krajolik doline Defereggental, nacionalni park Hohe Tauern i veličanstveni St. Jakob neodoljivo mame. No, nisu se Austrijanci turistički 'uljuljkali' na svojim prirodnim ljepotama. U projekt s ljekovitom vodom bogatom sumporom, započet prije deset godina, uložili su gotovo 3 milijuna eura.

I Hrvati su dio priče ovog mjestašca. U najvećem austrijskom nacionalnom parku Hohe Tauern, naši umjetnici -  tri Stjepana - Hajduk, Pongrac i Dvorski te Tihomir Ivančan, na svoj su način poslali poruku na kamenoj gromadi, u parku pčela.

Ako vas put nanese u ovaj planinski raj – St. Jakob im Defereggental i nacionalni park Hohe Tauern, razumjet ćete zašto je prosječna životna dob ovdje 87 godina i nitko ne skida osmijeh s lica.