Šibenik postao središte svjetske animacije

Šibenik je ovih dana središte svjetske animacije - počeo je jubilarni peti Supertoon, festival animiranog filma. Zahvaljujući njemu cijeli je grad - kino. Jer više od stotinu kratkometražnih uradaka - od animiranih filmova za djecu do glazbenih animiranih videospotova, može se pogledati na otvorenom.

Na svakom uglu šibenskih kala nalazi se filmsko platno. Program se, naime, odvija na 10 različitih lokacija u povijesnoj jezgri. Šibenik tjedan dana na svojim trgovima ima čak 3 kina na otvorenom.
Osim toga, okupirali smo i ostale dijelove same jezgre Šibenika - gradski muzej, galeriju, knjižnicu gdje su radionice Animirani Šibenik, studenti čitave Europe imaju jednu tjednu radionicu, rekao je Slave Lukarov, suorganizator Supertoona.
Naći će se na Supertoonu za svakog ponešto - od animiranog filma za djecu do videospotova i uvodnih špica za filmove te studentskih animiranih filmova. U natjecateljskom je dijelu čak 131 uradak domaće i svjetske produkcije.

Poslastica ovogodišnjeg Supertoona svakako je retrospektiva filmova čarobnjaka animacije, oskarovca Dušana Vukotića. I ne samo to, ljubiteljima animacije predstavljeni su i stripovi kao dio Vukotićeva stvaralaštva izvan njegova najpoznatijeg, animiranog filma.