I nakon 40 zajedničkih godina još pamte prvi poljubac

Bračni par Đukić iz Hrvatske Kostajnice zasigurno se ubraja među rijetke koji u neizmjernoj ljubavi sve rade zajedno već 40 godina. Da bi neraskidiva ljubav bila još čvršća - tu su puzzle. Do sada su spojili na tisuće komadića puzzli i tako isprepleli svoje životne priče u jednu.

Jelena i Radovan Đukić zajedno su već 40 godina. Oboje još pamte prvi izlazak u poznati restoran u šumi koji je Radovan proveo gledajući nogometnu utakmicu. Da nisu bili 12-ak km duboko u šumi, Jelena bi otišla kući. Dočekala je Jelena kraj utakmice, ali je Radovan puno dulje morao čekati na oprost. Gotovo 3 mjeseca, no i danas znaju točan datum kada je oprost i prvi poljubac stigao – bilo je to 5. rujna.

Od onda su bili zajedno doslovno 24 sata na dan. Zajedno su radili u Vijaduktu, zajedno živjeli po terenima na kojima se gradilo. Odatle valjda i navika da baš sve rade zajedno. Al´ to je najljepše, treba nešto zavezat´, on drži konop ja mašnicu vežem. Treba nešto obrezati, ja donosim škare, on obrezuje, opisuje Jelena. I dodaje: iskreno ga volim… i pokazuje njegove znakove ljubavi - kupio mi je prekrasne azaleje, šest niskih, šest visokih, u tim azalejama smo zajedno uživali… ne kupuje gluposti već nešto u čemu ćemo zajedno uživati. Isto kao te puzzle, mi zajedno u njima uživamo. To je sitnica u kojoj se mi opuštamo od života, od briga, od svega onoga što nas okružuje. Uživamo, baš uživamo. Ja uživam u njemu, on nadam se u meni, to je život. 

Prvu su slagalicu složili u zimu 1992. godine. Živjeli su i radili tada na terenu u Gorskom kotaru. Snijeg viši od tri metra danima im nije dao iz kuće i bila je to idealna novootkrivena zabava u kojoj je sudjelovala i kćerka. Od tada su ih složili oko 130, a na zidovima više i nema mjesta za objesiti ih. Radovan je najponosniji na posljednju koju je složio. Samo su tri tiskane, jedna je napravljena u Kanadi prije 5-6 mjeseci. Kad sam ju kupovao saznao sam da je tamo složena, ja sam sad drugi, a zadnja je još uvijek u prodaji, u Berlinu. Radovan je čak pomalo i ljubomoran na tog Kanađanina koji je prije njega složio te rijetke puzzle, volio bih ga upoznati.

Stotine tisuća komadića strpljivo su složili ovo dvoje neobično toplih ljudi. I kao da su sa svakom novom slagalicom nastojali nanovo posložiti život koji im je razorio domovinski rat.

Ljubav i poštovanje ne tope se niti ne gube s godinama. Održavaju ih sitnice koje i dan danas jedan drugom daruju.