Otkrivamo zašto su tartufi tako neodoljivi

Tartuf je neobičan i krumpirast gomolj intenzivnog mirisa. No, iza njegove neugledne vanjštine krije se prava kulinarska poslastica.

Ovu rijetku gljivu koja raste na samo nekoliko lokacija u svijetu opjevali su mnogi kuhari i sladokusci. Smatraju je gljivarskom elitom, vrhuncem gastronomije, kulinarskim draguljem i poslasticom bez premca.

Status zvijezde tartufi su stekli ponajprije svojim specifičnim okusom, vrtoglavom cijenom i iznimnom aromom, a nije na odmet spomenuti kako mu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

No, do njega nije lako doći. Iznimno je rijedak, a jedna od najpoznatijih lokacija u Hrvatskoj je Motovunska šuma kojom protječe rijeka Mirna. Kako raste ispod zemlje, može ga se pronaći tek uz pomoć posebno dresiranih pasa.

Kakva će biti ovogodišnja sezona, kako ih pronaći i zašto su tako neodoljivi provjerila je reporterka 'Dobrog jutra' Kornelija Benazić.