I Hrvatska pošta se uključila u obilježavanje 300. godina Sinjske alke

Uza sve što prati Sinjsku alku, iz Hrvatske pošte je stiglo još jedno važno, filatelističko priznanje - 300. obljetnica slavne viteške igre ima i poštansku marku.Naime, Hrvatska pošta je jučer u optjecaj pustila seriju maraka Hrvatske nematerijalne kulturne baštine, a motivi su, uz Alku, i kastavski zvončari, te bećarac i klapsko pjevanje. Svi ovi motivi uvršteni su na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.Autor maraka je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, Mario Romulić autor je fotografija bećarca i zvončara, poznati fotograf Ivo Pervan autor je fotografije Sinjske alke, a fotografija klapskog pjevanja potječe iz arhiva festivala Aklapela. 

Marke su izdane u arčićima od osam maraka te u zajedničkom arčiću od četiri marke i pet privjesaka. Naklada iznosi 100 000 primjeraka po motivu, a naklada arčića je 15 000 primjeraka. Nominalna vrijednost maraka je 3,10 kuna i moći će se, osim u pošti, kupiti i putem interneta.

Hrvatska pošta jučer je u optjecaj pustila i prigodni poštanski blok u povodu 300. godina Sinjske alke. Prigodni poštanski blok čini jedna marka, a naklada iznosi 30 000 blokova. Nominalna vrijednost marke je 11 kuna. Motiv je marke alka ukomponirana u broj 300, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu.