Novi Pravilnik o kažnjavanju u školama - korak naprijed ili nazad?

Jučer je završena javna rasprava o Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pravilnik bi na snagu trebao stupiti u rujnu. Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je da se novim Pravilnikom postupak kažnjavanja učenika u školama dodatno otežava.

Novim se pravilnikom uvodi niz administrativnih radnji čime se cjelokupni postupak komplicira i odugovlači, zbog čega se nastavnici sve teže odlučuju za izricanje pedagoških mjera, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Posljedica toga bit će fabriciranje školske zbilje, stanje će biti sve lošije, a prikazivat će se sve boljim, ustvrdio je Stipić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Potkrijepio je to statistikom - prije pet godina izrečeno je više od 55 tisuća pedagoških mjera, a 2014. njih petnaest tisuća manje, dok je 2009. iz škola u cijelog Hrvatskoj izbačeno 467 učenika, a prošle godine njih samo 137.

O tome kako je kažnjavanje u školama bilo regulirano prije, a kako bi trebalo biti nakda na snagu stupi novi Pravilnik, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Biljana Janjatović, profesorica zagrebačke Obrtničke i industrijske graditeljske škole i Željko Stipić, predsjednik Preporoda: