Zagrebački Oktogon - oaza breakdancera

Za proljetnih i ljetnih dana, kada sunce više ne prodire kroz staklenu kupolu i vitraj u središnjem dijelu Oktogona, poznati zagrebački natkriveni prolaz, pješaci mogu zateći breakdancere.

Kad smo počeli brejkat, trener nam je rekao da se ovdje nalaze stariji brejkeri, da ovdje treniraju tijekom ljeta kad je toplo, jer je ovo jedino mjesto gdje je koliko-toliko ravan pod, a i sklizak je. Može se trenirati. Nitko nas ne tjera, ni policija. I zaštićeno je ako pada kiša, priča Entoni Radman.

Onda se svi ovdje skupe navečer. Tu nas nekad zna biti pet, a nekada nas zna biti 40 i onda je to super, družimo se malo. Nekad se znamo i malo 'pokačiti', ali ne sad u smislu da se potučemo, već plešemo jedan protiv drugoga, objašnjava Dino Pereski.

Nekim prolaznicima to je sve neobično, kaže, pa ih zaobilaze. Drugi im dobacuju različite komentare. Često su to djevojke. Ako su neke dobre žene, onda mi vraćamo i onda se glupiramo, pokazujemo plesne elemente, zezamo se i to je to, kaže Pavo Jerković.

Natjecanja je sve više, pa osim u Oktogonu, treniraju i u dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb. Iako su Dino i Entoni iz Velike Gorice, a Pavo iz Sesveta, nije im teško dolaziti na treninge. Na njima, osim zvučnika, znaju uključiti i kameru.

Snimimo se u dvorani ili uzmemo najbolje snimke s natjecanja, svoje najbolje izlaze i onda napravimo jedan video koji traje tri do četiri minute, stavimo na YouTube i onda nam je to promocija, da nas ljudi vide što radimo, priča Dino.

Breakdance je jedan od glavnih obilježja hip-hop kulture. Pleše se uglavnom na old school rap i funk, a pokreti se prilagođavaju beatovima. Entoni, Pavo i Dino među uspješnijim su hrvatskim breakdancerima. Uzora, kažu, nemaju. Jer u breakdanceu cilj je biti jedinstven.

Njihovi okreti i ludi pokreti tjeraju ritam u noge, pa onda na ples, na ulice među znatiželjne prolaznike.