Australija - zemlja nevjerojatne ljepote i brojnih opasnosti

Morana Jandrek nedavno se vratila s dugog putovanja koje se proteglo na dvije godine. Između ostalih zemalja kojima je putovala je i Australija. Kako je doživjela zemlju klokana ispričala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.


Morana radi kao slobodni turistički pratitelj u Europi i Aziji, onoliko koliko mora radi sebe i svojih poslodavaca, u ostalo vrijeme putuje. Posljednje putovanje započelo je kao preseljenje iz Zagreba u Bangkok (u kojemu je bila prije na studentskoj razmjeni i na prvom velikom putovanju Azijom), a završilo kao drugo veliko putovanje u njezinu životu u trajanju od neočekivanih 20 mjeseci.
Otišla je tamo s malo novaca u nadi da će voditi grupe (kome, kako, kada - nije znala!) i san se ostvario. Vraćala se u Bangkok svakih nekoliko mjeseci radi posla, a ostalo vrijeme putovala je Indijskom Himalajom, Nepalom, Mijanmarom, Indonezijom, Malezijom, Kambodžom, Filipinima… te na kraju sasvim neočekivano završila u Australiji na tri mjeseca.

Australija je skupa pa je morala malo i raditi - konobarila je, radila na krovu kuće, uređivala vrtove... Na putovanju je našla ljubav, a onda je došla ideja da proljeće i ljeto provedu u Europu i upoznamo međusobne 'druge' živote, one dok ne putujemo...

Sada je u Europi do kraja godine, a nakon toga će vidjeti kamo dalje.

O Australiji kaže:

Mislim da je u Australiji vrlo lako živjeti jer se svaki posao izvrsno plaća, a troškovi života nisu toliko viši nego u Europi. Velika kuća, dobar auto i materijalna ispunjenost su standard u Australiji, no to nije moj san.

Priroda i mogućnost uživanja u njoj, su joj se najviše dopali u Australiji. Gotovo svi kampovi su besplatni ili na bazi donacije od nekih 50 kuna. Ako imate terenski automobil možete doći na nevjerojatna mjesta koja obiluju iznimnom florom i faunom na kojima nećete sresti niti jednu osobu, ali ćete imati roštilj, funkcionalni WC s toaletnim papirom, map, pa i krov nad glavom s krevetima ako je loše vrijeme i ne da vam se postaviti šator. Sve je iznimno organizirano za uživanje u prirodnim ljepotama.

Prije Australije bježala sam i od kućnog pauka, ali nakon doživljaja s raznim australskim otrovnim paucima, sada su mi ovi naši simpatični. Doista, paukova i zmija ima na sve strane, ali i upozorenja kako se ponašati da ne nastradate također. Ako se držite toga, u pravilu nećete imati loša iskustva.