Rajku Grliću nagrada za 50 godina stvaralaštva

Na Motovunskom filmskom festivalu večeras je dodjeljena nagrada za 50 godina rada na filmu čovjeku koji je - tu nagradu i izmislio.

Rajko Grlić popeo se na pozornicu u gradu koji, iako već godinama živi u Americi, s pravom može smatrati barem dijelom - svojim.

Najvećima tada, redatelju Branku Baueru i kamermanu Tomislavu Pinteru, uručio je prvu nagradu za 50 godina stvaralaštva u filmu. Nije ju osmislio kao nagradu za najbolje, ona je samo značila 'hvala što niste odustali'.

Publika je ustala i skandirala, a pored mene su dva starca plakala. I Bauer i Pinter su plakali. Ja sam stajao među njima i tada sam u šali rekao da se nadam da ću i ja imati tu sreću da i ja dođem do svojih 50., izjavio je Grlić.

Još mu ne treba ni pomoć kako bi se popeo pozornice, a već je došao do svojih 50. I to na igralištu kojemu je on ucrtao dimenzije.

Od djeteta sa stričevom kamerom u ruci do američkog profesora. Od revolucionarnog jednominutnog zabranjenog filma Vode i slobode do građanske priče o preljubu. Rajkovi su prostori na platnu uvijek glasni. Da to nisu promijenili ni mjesta ni godine, pokazat će nam u novom filmu koji uskoro stiže.