Petrinjska rivijera

Petrinjsko je kupalište tijekom vrućih ljetnih dana najposjećenije odredište Petrinjaca i njihovih gostiju. Mnogi su naraštaji odrastali na obalama rijeke Kupe i ondje naučili plivati, a oni koji se danas kupaju, uživaju u novouređenom petrinjskom kupalištu.

Nema čovjeka u Petrinji koji ne poznaje Željka Grčića – Belog. On je čuvar i dobri duh, ovih dana najpopularnijeg mjesta u gradu, gradskog kupališta. Rođen sam blizu kupališta i živim ovdje 66 godina, a čuvar sam nekih 15 godina. Stalno sam na vodi, dan i noć. I zato najbolje zna koliko Petrinjcima znači ovaj komad zemlje uz Kupu. Cijeli grad tu dolazi na kupanje. Čak dolaze ljudi prije posla, isplivaju se i odu raditi.

Bilo da se ovdje želite samo osvježiti, zaigrati picigin ili zaroštiljati, sve to možete besplatno na petrinjskom gradskom kupalištu. Članovi Kajak kanu kluba Kupa bez njega ne mogu, ovdje su stalno. A na sve budno paze i spasioci koji su, u četiri godine otkad čuvaju kupače, spasili deset života. Ukupno ih je četvero, radnim danom je dežuran jedan, a vikendom po dvoje. Dežurni su od 10 do 20 sati.

Osim aktivnosti u vodi, ima se ovdje što raditi i izvan nje. Recimo igrati 'Čovječe ne ljuti se' u stvarnoj veličini s aktivistima Udruge Iks. Pokušavamo animirati građane i uključit ih u što više aktivnosti. Raditi na toleranciji, suradnji, razumijevanju, uvažavanju i stvaranju pozitivnijeg okružja za sve nas, ističe Tamara Jovičić iz Udruge Iks.

A nije uvijek tako bilo. Kupalište je u Domovinskom ratu bilo potpuno uništeno. Kupa je bila linija razdvajanja i kada smo se 1995., nakon Oluje, vratili u naš grad sve je bilo srušeno, na ovoj je plaži raslo drveće, sve je bilo minirano i trebalo je nekoliko godina da se ono napravi da izgleda kao danas, objašnjava Branimir Bešlić, zamjenik gradonačelnika Petrinje.

Kupalište koje je još 1936. bilo vojno kupalište, s djelom za časnike i djelom za vojnike, sada proživljava novu mladost. Sve zbog Kupe, koja je čišća no ikad, jer bez predratne industrije nema više zagađivača. Rat je donio i nešto dobroga. Sad je Kupa čista, krasna je, može se piti, kaže Beli.

A ako na kupalištu i ne sretnete Belog, zaljubljenike u belu nećete moći zaobići. Ovdje su svaki dan - bez iznimke.