Tumuli - grobni humci iz starijeg željeznog doba

Na arheološkom lokalitetu Kagovac u Vetovu, kraj Požege privode se kraju istraživanja prvog od 13 otkivenih grobnih humaka - tumula iz starijeg željeznog doba. Zahvaljujući arheolozima, nekropola stara 2.700 godina otkrila  je mnoštvo zanimljivih nalaza, iz tog javnosti slabije poznatog razdoblja, na ovim prostorima.

Iako nekropola pod tumulima ima i u susjednim zemljama ono što Požeštinu izdvaja od drugih sredina i  što nije uobičajeno, svakako je njihova velika brojnost na malom prostoru. To je potvrdio i međunarodni projekt Entrans u sklopu kojega su  bila provedena zračna snimanja.  Pod tumulom u Vetovu sahranjena je žena, a o njezinoj ulozi u ondašnjem društvu svjedoče vrijedni nalazi.

Arheološka istraživanja  grobnih humaka izuzetno su važna  jer daju sliku o tomu  na koji su način i kako  živjele ondašnje zajednice  ali i  kakva je bila njihova međusobna povezanost.

Istraživanje tumula iz starijeg željeznog doba financijski je poduprlo i Ministarstvo kulture, a dio novca je osiguran i kroz međunarodni projekt Entrans. Istraživanja će biti nastavljena i iduće godine.