'Kaj te muči, Njofra?' - Zekoslav Mrkva slavi 75. rođendan

Jedan od najpopularnijih animiranih junaka Zekoslav Mrkva danas slavi 75. rođendan. Neponovljivog Bugs Bunnyja kreirao je tim producentske kuće Warner Bros, dok je nezaboravni glas kojim je nasmijavao generacije i generacije gledatelja junaku podario legendarni Mel Blanc.

Gledatelji su ga upoznali u serijalu animiranih filmova Looney Tunes i Merrie Melodies koji su nastali za vrijeme 'zlatnog doba' američkog animiranog filma.
Njegova popularnost u tom je radoblju dosegnula neviđene razmjere,  Zekoslav Mrkva postao je američka kulturna ikona, kao i korporativna maskota televizijskog diva Warner Bros.

Gledatelje je osvojio svojim vrckavim šalama i osebujnim karakterom te frazom koja je ušla u legendu 'Kaj te muči, Njofra?'. Od svojeg prvog pojavljivanja Zekoslav Mrkva postao je zvijezda brojnih animiranih i dugometražnih filmova, TV serija, pjesama, stripova, video igara, showova i reklama. Pojavio se u više filmova nego bilo koji drugi animirani junak, a postao je i deveti najimitiraniji filmski lik na svijetu te čak dobio svoju vlastitu zvijezdu na hollywoodskoj Walk of Fame.

U hrvatskoj sinkronizaciji Zekoslavu je glas posudio hrvatski glumac Vladimir Puhalo. Po mnogima, Zekoslavova poštapalica 'Kaj te muči, Njofra?', koju je nonšalantno izgovarao grickajući mrkvu u hrvatskoj verziji, bila je bolja čak i od svojeg izvornika koji je glasio 'Eh... What's up, doc?'.  

2002. godine magazin TV Guide sastavio je top listu 50 najvećih animiranih junaka svih vremena, a Zekoslav Mrkva našao se na njezinu vrhu.

Urednik izdanja rekao je kako prvo mjesto nije iznenađenje. Naveo je kako vrijednost i ostavština Zekoslava Mrkve tijekom godina ne nestaju te da je on najbolji primjer neponovljivog i inteligentno kreiranog američkog zabavnog junaka. Zekoslav Mrkva inspirirao je i zabavljao generacije obožavatelja, a to čini još i danas.