Salma - fascinantna priča mlade muslimanke iz Indije

U programu 'Bože pomozi' ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala, koji donosi izbor ponajboljih dokumentaraca na temu vjerskog ekstremizma, prikazan je film 'Salma', jedne od najpoznatijih svjetskih dokumentaristica - Kim Longinotto. Glavna protagonistica filma danas je poznata aktivistica za ljudska prava i književnica Salma Rajathi.

Salmu, mladu muslimanku iz jednog sela na jugu Indije, roditelji su nakon prve mjesečnice zatvorili u kuću i ispisali iz škole. Odvojena od svijeta i muškaraca živjela je 25 godina. Osjetila je da to nije sve što svijet može pružiti i odlučila se boriti.

Žena moram imati svoj identitet. Ja sam znala što sam, ali društvo i moja obitelj to nisu dopuštali. Cijelo sam se vrijeme borila za svoju slobodu. Toliko je prijetnji, toliko problema s kojima sam se suočavala u životu, ali sad me više to ne muči. Pobijedila sam, priča Salma.

Svoje je pjesme morala skrivati i od supruga za kojeg su je prisilili da se uda. Pisala je na podu kupaonice na listovima starog kalendara, a pjesme je kriomice slala dalje prijateljicama u selu preko kojih su stigle do prvog izdavača. Mi uvijek skrivamo svoje emocije. Ja sam jednostavno otkrila svoje osjećaje u pjesmama, objašnjava.

Dug je put bio do toga da Salma otkrije svoj identitet, međutim ni sada, kad joj se divi cijeli svijet, njezini sinovi ne žele priznati što majka radi, a suprug kojeg gotovo nikad nema jedva se s tim pomirio. Nikad ne razgovaramo o tome. Sada me više ne pokušava spriječiti u pisanju. I to je dovoljno, ističe Salma.

Salma piše o ljubavi i seksu, o muslimaskim običajima i položaju žena. Oslobodila je sebe, kaže, ali još puno toga mora učiniti kako bi ohrabrila druge žene da hodaju slobodne.