Rabska torta

Novinarka Ivana Bilen, javila se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s Raba, iz Kuće rapske torte.

O projektu rabska torta  govorio je Josip Brna. U Kući se može vidjeti kako se torta radi, može se kušati i okrijepiti prigodnim pićima koja se služe uz nju - maraskino ili muškatno vino. Rabska torta originalan je suvenir otoka Raba, a prvi zapisi o torti datiraju još iz 1177. kada je poslužena papi Aleksandru III. prilikom blagoslova katedrale Uznesenja Marijinog, a časne sestre Benediktinke sačuvale su recepturu do današnjih dana.

Kako napraviti rabsku tortu pokazala je gospođa Ružica Ribarić.  

Rabska torta


Za prhko tijesto:
260 g brašna
  40 g maslaca
    2 vanilin šećera
    2 jaja
    2 žlice mlijeka
Prstohvat soli

Za nadjev:
400 g badema
400 g šećera
  40 ml maraskina
    2 jaja
    1 žlica naribane korice limuna
    1 žlica naribane korice naranče

Tijesto razvucite vrlo tanko, ako ste vični oblikujete ga u puž, a dio tijesta ostavite za 'stjenke puža'. Dobro izmiješajte sve sastojke za nadjev, stavite ga na tijesto, a od ostavljenog tijesta formirajte trakice kojima napravite stjenke puža. Pecite 20 minuta na 140° C. Prije posluživanje pospite šećerom u prahu.